Sernikowy blok czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie masy serowej: Jajka dokładnie utrzeć ze śmietaną. Mleko zagotować z cukrem wanilinowym. Przestawić na mały palnik i wlać jajka ze śmietaną, mieszać i gotować tak z 15 minut do wytworzenia się sera. Przecedzić i wystudzić. Czekoladę białą i ciemną oddzielnie rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Margarynę lub masło utrzeć z cukrem pudrem i olejkiem waniliowym, dodawać ser i dalej ucierać. Podzielić na 2 części. Do jednej dodać czekoladę białą a do drugiej czekoladę ciemną, wymieszać. Keksówkę (wym. 25 x 10) wyłożyć folią aluminiową i wykładać na przemian po 3 łyżki masy jasnej i ciemnej (rozsmarowując je) Wstawić do lodówki.
Przygotowanie spodu czekoladowo - herbatnikowego: Czekoladę, mleko i margarynę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Dodać zmielone herbatniki i wymieszać. Wyłożyć na wierzch masy serowej, wyrównać i ponownie wstawić do lodówki by wszystko ładnie zastygło. Odwrócić keksówkę do góry dnem na tacę. Dowolnie udekorować.
Komentarze