Sernikowy blok czekoladowy

5 (154 ocen)

Smaczny i prosty przepis na szybki sernik z czekoladą.

Składniki:

  • Składniki na masę serową:
    400 g śmietany 18 %
    5 jajek
    2 l mleka
    1 cukier wanilinowy
    1 aromat waniliowy
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 kostka margaryny lub masła
    1 czekolada gorzka lub mleczna
    1 czekolada biała
    Składniki na spód czekoladowo - herbatnikowy:
    150 g czekolady mlecznej
    2 łyżki mleka
    50 g margaryny
    100 g zmielonych herbatników
    Do dekoracji:
    Posypka
    Pisaki
Wystaw ocenę:

5 (154 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernikowy blok czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie masy serowej: Jajka dokładnie utrzeć ze śmietaną. Mleko zagotować z cukrem wanilinowym. Przestawić na mały palnik i wlać jajka ze śmietaną, mieszać i gotować tak z 15 minut do wytworzenia się sera. Przecedzić i wystudzić. Czekoladę białą i ciemną oddzielnie rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Margarynę lub masło utrzeć z cukrem pudrem i olejkiem waniliowym, dodawać ser i dalej ucierać. Podzielić na 2 części. Do jednej dodać czekoladę białą a do drugiej czekoladę ciemną, wymieszać. Keksówkę (wym. 25 x 10) wyłożyć folią aluminiową i wykładać na przemian po 3 łyżki masy jasnej i ciemnej (rozsmarowując je) Wstawić do lodówki.
    Przygotowanie spodu czekoladowo - herbatnikowego: Czekoladę, mleko i margarynę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Dodać zmielone herbatniki i wymieszać. Wyłożyć na wierzch masy serowej, wyrównać i ponownie wstawić do lodówki by wszystko ładnie zastygło. Odwrócić keksówkę do góry dnem na tacę. Dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować