Sernik złota rosa

  • wyświetlono: 809 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Sernik złota rosa delikatny i aksamitny z delikatną bezową pianką

IMG_20170910_124019_602
  • 90min

Składniki

Ciasto kruche forma o wymiarach 35 x 45 cm.

masło zimne 82 % tł. 200 g
mąka około 400 g
cukier puder 60 g
jajko 1 plus żółtka z 3 jaj
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa serowa

ser biały twarogowy 2 kg ( użyłam 1 kg sera twarogowego z wiaderka, 1 kg sera twarogowego trzykrotnie zmielonego)
cukier 1 szklanka
żółtka z 4 jaj plus 2 jajka
mleko 3,2 % 2 szklanki- 600 ml
budyń waniliowy lub śmietankowy 2 x 40 g
cukier wanilinowy 16 g
olej 3/4 szklanki

Bezowa pianka

białka z 7 jaj
cukier 1 szklanka
sól szczypta

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Sernik złota rosa

  • 1. Mąkę, cukier puder z proszkiem do pieczenia wymieszać, przesiać przez sito do miski. Zimne masło pokrojone wcześniej w kostkę, dodać z pozostałymi składnikami. Dokładnie wyrobić za pomocą siekacza lub przy użyciu robota kuchennego. Ciasto zagnieść na stolnicy podsypanej mąką, dość krótko. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce 30 minut. Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia, przełożyć na blaszkę, nakłuć widelcem. Aby ciasto nie rozmiękło podczas pieczenia z masą serową należy je posmarować niewielką ilością białka, za pomocą pędzla rozsmarować cienką warstwę. Spód ciasta zapiec przez 10-15 minut w temperaturze 180 °C, w czasie przygotowania masy serowej.

    W przypadku serka z wiaderka bardziej mazistego dodatkowo dodać 1 łyżkę skrobi ziemniaczanej.

    Wszystkie składniki umieścić w wysokiej misie, miksować minimum 5 minut, aby dobrze napowietrzyć masę serową. Masa serowa będzie dość rzadka, bez obaw taka ma być. Delikatnie przelać na zapieczony spód ciasta kruchego. Sernik piec się w temperaturze 180 °C przez 60 minut. Około 15 minut przed końcem pieczenia kiedy wierzch sernika się zetnie, nałożyć ubitą pianę, wyrównać. Całość zapiec do 15 minut w zredukowanej temperaturze do 160 °C, kontrolując wierzch sernika, aby nie zrobiła się beza wówczas rosa się nie uda. Sernik wyjąć z piekarnika od razu po upieczeniu, pozostawić w chłodnym miejscu. Po godzinie powinny zacząć pojawiać się charakterystyczne kropelki, złota rosa. Sernik najlepszy do krojenia jest następnego dnia, najlepiej schłodzić przed krojeniem.

    Białka ubić z solą na najwyższych obrotach miksera. Kiedy piana trzyma się ścian misy partiami dodawać cukier, cały czas miksując.

Porady

Często " rosa " się nie udaje. Sernik zaraz po wyjęciu z piekarnika trzeba mocno schłodzić.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesernik pieczonysernik złota rosasernik z rosą
 

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik z rosą (Złota rosa)

Dodane przez: Hrabina w kuchni

Sernik z rosą (Złota rosa)

Sernik rosą to jeden z prostszych...

Pyszny serniczek do kawy z kropelkami złotej rosy. Fajna wersja serniczka, nie potrzeba tak dużo sera jak do normalnego sernika.

Dodane przez: danusia19671

Sernik złota rosa

Pyszny serniczek do kawy z kropelkami...

sernik złota rosa

Dodane przez: Milena127

Sernik ,, Złota Rosa "

Delikatny, puszysty, czekoladowy,...

sernik

Dodane przez: wwwilovebakepl

Sernik złota rosa - przepis

www.ilovebake.pl

sernik

Dodane przez: oluś

Sernik "Złota Rosa"

Niby prosty, a zasługuje na wielkie...

Bardzo rzadki sernik z pianką

Dodane przez: mandusia

Rzadki Sernik z Pianką vel Sernik Złota Rosa

Mój ulubiony sernik, którego nie...