Sernik ze słonecznikiem i masą krówkową

  • wyświetlono: 834 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Sernik jest wyśmienity, a prażony słonecznik świetnie się komponuje!

20171104_115853
  • 20 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Składniki:
* 1 i ½ szklanki mąki pszennej
* ½ szklanki cukru
* 100 g masła
* 1 jajko
* 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* szczypta soli
* 50 g słonecznika

Masa serowa:
* 1 kg twarogu (jeżeli używacie twarogu w kostce przepuśćcie go przez maszynkę przynajmniej dwa razy, a nawet trzy!)
* 3 jajka
* 1 szklanka cukru
* 2 szklanki mleka
* 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru (opakowanie 35 g) można zastąpić 2 łyżkami mąki ziemniaczanej
* ½ szklanki oleju

Masa kajmakowa:
* 1 puszka kajmaku (waga 510 g)
* 100 g masła w temperaturze pokojowej

Dodatkowo:
* 200 g słonecznika

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik ze słonecznikiem i masą krówkową

  • 1. Słonecznik wysypać na suchą patelnię i podprażyć do zarumienienia, często mieszając żeby się nie przypalił. Podprażony słonecznik całkowicie ostudzić.

    Spód:
    Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, dodać pokrojone na małe kawałki masło, śmietanę, jajko, sól, 50 g uprażonego i wystudzonego słonecznika i zagnieść ciasto. Blachę o wymiarach 22×33 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej blachy przełożyć ciasto i wykleić nim równo spód. Blachę wyklejoną ciastem schłodzić (włożyłam ją do zamrażalnika na czas nagrzewania się piekarnika), a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra i dół) i piec 20 minut. Podpieczony spód wyjąć z piekarnika i przestudzić.

    Masa serowa:
    Do miski przełożyć zmielony twaróg, dodać jajka, cukier, mleko, olej, wsypać budyń i zmiksować. Miksować tylko do połączenia składników. Masa serowa będzie bardzo rzadka, tak ma być. Masę serową wylać na podpieczony spód. Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra i dół) i piec godzinę. W czasie pieczenia sernik powinien minimalnie urosnąć, przez co później nie powinien opaść. Upieczony sernik można od razu wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia.

    Masa kajmakowa:
    Do miski przełożyć masło i chwilę je zmiksować, następnie po łyżce dodawać masę kajmakową. Masło z kajmakiem miksować do uzyskania gładkiego kremu. Krem kajmakowy wyłożyć na wystudzony sernik. Wierzch ciasta posypać prażonym słonecznikiem. Wstawić na minimum 2 godziny do lodówki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serniksłoneczniksernik ze słonecznikiemsernik przepis

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik krówkowy

Dodane przez: monika016

Sernik krówkowy

Samo przygotowanie masy serowej...

sernik

Dodane przez: katrinaM24

Sernik z prażonym słonecznikiem i bananami

Jest to jeden z najlepszych serników...

BISZKOPTOWE Z MASĄ WIŚNIOWĄ I KRÓWKOWO-KAWOWĄ

Dodane przez: Babcia Tereska

BISZKOPTOWE Z MASĄ WIŚNIOWĄ I KRÓWKOWO-KAWOWĄ

Ciasto nie tylko dla kawoszy.Ciasto...

ciasto

Dodane przez: pm135

Ciasto z masą makową i krówkową

Ciasta z makiem przeważnie kojarzą...

ciasto z kremem krówkowym prażonym słonecznikiem i delicjami w rumie

Dodane przez: LucyG

Ciasto z kremem krówkowym prażonym słonecznikiem...

Coś dla miłośników słodkości i...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE