Ciasto:
1/2 kg mąki
20 dag cukru
20 dag margaryny
2 jajka
2 łyżki miodu
2 łyżeczki sody
2 łyżki mleka
Masa serowa:
1 kg sera mielonego
3/4 szklanki cukru
100 g masła
2 łyżki cukru waniliowego
4 jajka
1 duży budyń waniliowy bez cukru (na 1 l mleka lub dwa małe)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mleka
Dodatkowo:
gotowa masa krówkowa w puszce (najlepsza z Gostynia)
100 g słonecznika
1 łyżka masła
Sernik ze słonecznikiem i masą krówkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Miód i sodę rozpuścić w ciepłym mleku. Na stolnicy posiekać mąkę z margaryną, dodać pozostałe składniki. Szybko wyrobić ciasto. Włożyć na min 30 min. do lodówki. Po schłodzeniu podzielić na 3 części, w foremce (25/35 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia upiec w temp. 180*C cienkie placki przez ok. 15-25 min.
2.Masa serowa:
Ser włożyć do garnka. Dodać cukier, cukier z wanilią, masło oraz roztrzepane jajka. Gotować na wolnym ogniu, stale mieszając, aż masa zacznie lekko bulgotać. Budyń i mąkę rozmieszać w mleku, wlać do gotującej się masy serowej, ciągle mieszając gotować do zagotowania masy.
3.Przełożenie:
Ciasto - 1/2 ciepłej masy serowej - ciasto - pozostała część masy serowej - ciasto - rozsmarować masę krówkową - obficie posypać słonecznikiem uprażonym na łyżce margaryny.
Komentarze