Składniki na spód:
250 g herbatników maślanych
100 g masła
Składniki na masę serową:
1 kg sera białego (mielonego)
4 jajka
3/4 szklanki śmietany kremowej
150 g cukru
1 cukier wanilinowy
1 kopiasta łyżka mąki ziemnaczanej
1 puszka masy krówkowej
Sernik z masą krówkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuścić. Herbatniki zmielić i wymieszać z masłem, wyłożyć do tortownicy o wym.24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać.
Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym, dodając ser, śmietankę i mąkę ziemniaczaną.
Do osobnej miski odlać 1/3 masy a do pozostałej części dodaję ½ puszki masy krówkowej i wymieszać mikserem. Masę z krówką wylać na spód herbatnikowy. Resztę masy krówkowej z puszki za pomocą łyżeczki wyłożyć na masę serową w tortownicy. Resztę masy serowej wylać na wierzch sernika. Piec ok. 1 godzinę w temp.180 s C. Schłodzić przed podaniem.
Komentarze