Bardzo delikatny sernik z wiśniami w syropie oraz polewą, napewno sprawdzi się jako deser do małej czarnej.
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Ciasto:
20 dag maki pszennej
1 jajko
10 dag cukru pudru
12,5 dag masla
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg sera trzykrotnie mielonego (u mnie z wiaderka)
20 dag cukru kryształu
10 dag masla roztopionego
7 jajek
2 budynie waniliowe bez cukru
1/2 szklanki śmietanki kremówki
2 słoiczki wiśni w syropie lub wiśni z kompotu
2 łyżki dżemu wiśniowego
Polewą:
3 łyżki wody
3 łyżki cukru pudru
10 dag masla
3 łyżki kakao
Sernik z wiśniami i polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Z wszystkich składników zarobić ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny. Ciasto rozwałkować na stolnicy i przenieść za pomocą wałka na formę wysmarowaną tłuszczem. Wstawić do piekarnika na 20 minut nagrzanego do.170 stopni aby się lekko podpieklo.
2.Masa serowa:
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z serem po czym partiami dodawać roztopione i przestudzone masło oraz budynie.
3.Śmietankę ubić na sztywno z 1 łyżką cukru.
4.Białka ubić na sztywno po czym dawać partiami pozostałą część cukru i ubijac aż masa białkowa będzie gladka
5.Do masy serowej partiami dodawac ubitą śmietankę oraz białka delikatnie mieszając.
6.Na podpieczone ciasto wyłożyć dżem i rozsmarować, po czym rozłożyć odsączone z syropu wiśnie. Wyłożyć masę serową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczenie ok. 1 godzina. Po upieczeniu sernik pozostawić bez piekarniku do wystygniecia.
7.Polewa:
Wodę zagotować z cukrem, wyłączyć palnik i dodać masło energicznie mieszając do rozpuszczenia, nastepnie dodać kakao, rozmieszac i wystudzić. Polewę wyłożyć na sernik i wstawić ciasto do lodówki na kilka dni.
Komentarze