Sernik z wiśniami i polewą czekoladową

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Bardzo delikatny sernik z wiśniami w syropie oraz polewą, napewno sprawdzi się jako deser do małej czarnej.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    20 dag maki pszennej
    1 jajko
    10 dag cukru pudru
    12,5 dag masla
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    1 kg sera trzykrotnie mielonego (u mnie z wiaderka)
    20 dag cukru kryształu
    10 dag masla roztopionego
    7 jajek
    2 budynie waniliowe bez cukru
    1/2 szklanki śmietanki kremówki

    2 słoiczki wiśni w syropie lub wiśni z kompotu
    2 łyżki dżemu wiśniowego

    Polewą:
    3 łyżki wody
    3 łyżki cukru pudru
    10 dag masla
    3 łyżki kakao

    Forma: 22/33 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik z wiśniami i polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Z wszystkich składników zarobić ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny. Ciasto rozwałkować na stolnicy i przenieść za pomocą wałka na formę wysmarowaną tłuszczem. Wstawić do piekarnika na 20 minut nagrzanego do.170 stopni aby się lekko podpieklo.
  • 2. Masa serowa:
    Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z serem po czym partiami dodawać roztopione i przestudzone masło oraz budynie.
  • 3. Śmietankę ubić na sztywno z 1 łyżką cukru.
  • 4. Białka ubić na sztywno po czym dawać partiami pozostałą część cukru i ubijac aż masa białkowa będzie gladka
  • 5. Do masy serowej partiami dodawac ubitą śmietankę oraz białka delikatnie mieszając.
  • 6. Na podpieczone ciasto wyłożyć dżem i rozsmarować, po czym rozłożyć odsączone z syropu wiśnie. Wyłożyć masę serową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczenie ok. 1 godzina. Po upieczeniu sernik pozostawić bez piekarniku do wystygniecia.
  • 7. Polewa:
    Wodę zagotować z cukrem, wyłączyć palnik i dodać masło energicznie mieszając do rozpuszczenia, nastepnie dodać kakao, rozmieszac i wystudzić. Polewę wyłożyć na sernik i wstawić ciasto do lodówki na kilka dni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować