Sernik na kruchym spodzie z dodatkiem wiśni to połączenie które zasmakowało moim domownikom .
Składniki:
Składniki na ciasto ; 2 szklanki mąki tortowej,1/2 szklanki cukru pudru,1 łyżeczka proszku do pieczenia ,150 gr. masła (miękkie) 2 -3 łyżki kakao (ciemne),1 łyżka jogurtu naturalnego typu greckiego lub gęstej śmietany, jajko.
Masa serowa ; wiaderko sera trzykrotnie mielonego,3 - 4 jajka w zależności od wielkości,1,5 szklanki cukru ,budyń waniliowy,100 gr. masła ,szczypta soli.
Ponadto wiśnie ( u mnie mrożone)
Sernik z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto zagnieść ,Ciasto podzielić na 2 części większą i mniejszą,większą rozłożyć na blaszce o wymiarach 24/36 wyłożonej papierem do pieczenia .Ciasto ponakłówac widelcem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiec około 15 min.Po upieczeniu wystudzić.
Mniejszą cześć ciasta zwinąć w folie spożywczą i włożyć do zamrażarki
2.Masa serowa; Białka ubić na sztywno z szczyptą soli, żółtka utrzeć z cukrem dodać roztopione ale wystudzone masło,zmiksować na puszystą masę,do masy dodać ser i budyń waniliowy dalej miksować.Na sam koniec dodać ubite na sztywno białka delikatnie wymieszać drewnianą łyżką do połączenia sie białek z masą serową.
3.Mase serową przelać na podpieczone ciasto, na masę serową poukładać wiśnie na wiśnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciasto z zamrażarki.Ciasto włożyć do piekarnika i piec 50 - 60 min w temperaturze 180 stopni.
Porady
Ciasto po upieczeniu można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
Komentarze