Sernik z truskawkową nutą

  • wyświetlono: 124 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Chociaż truskawki smakują najlepiej zerwane prosto z krzaczka, to jednak wszyscy je uwielbiamy jako dodatek do lodów, naleśników, koktajli. Nie wyobrażam sobie sezonu truskawkowego bez ciast z ich dodatkiem, np. drożdżówki albo sernika na zimno. Tym razem dla odmiany proponuję tradycyjny, pieczony sernik z górą pełną tych owoców i galaretką. Spód przygotowany jest z pokruszonych herbatników, masa serowa pachnie pomarańczą, a na wierzchu truskawki. Tak przygotowane ciasto, dobrze schłodzone w lodówce przed podaniem jest idealną propozycją na wiosenną lub letnią imprezę.

ja
  • 10 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

12 dag herbatników,
6 dag masła,
15 dag cukru,
2 łyżeczki cukru z wanilią,
1-2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy,
65 dag tłustego twarogu,
4 jajka,
4 łyżki soku z pomarańczy,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
2 łyżki płatków migdałowych,
30 dag truskawek,
galaretka truskawkowa.

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik z truskawkową nutą

  • 1. Herbatniki włożyć do mocnego woreczka foliowego i za pomocą wałka lub tłuczka rozkruszyć. Blender z pojemnikiem też doskonale poradzi sobie z rozdrobnieniem ciasteczek. Masło rozpuścić w rondelku i wymieszać z herbatnikami. Masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 20 cm, wyrównać, docisnąć i schować do lodówki na 20 minut.
  • 2. Twaróg zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Można użyć też takiego twarogu z wiaderka, musi jednak być dobrej jakości.
    Pomarańczę dokładnie wyszorować, zetrzeć skórkę na drobnych oczkach, potem owoc przekroić i wycisnąć sok.
    Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, pod koniec dodać skórkę z pomarańczy. Dodać twaróg, przesianą mąkę i sok z pomarańczy, wymieszać. Masę wyłożyć na przygotowany spód.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 55 minut. Po upieczeniu zostawić w piekarniku jeszcze na 15 minut przy uchylonych drzwiczkach, wyjąć, ostudzić.
  • 3. Płatki migdałowe zrumienić lekko na patelni bez tłuszczu, ostudzić. Galaretkę przygotować w połowie ilości wody podanej na opakowaniu, odstawić, aż zacznie lekko tężeć.
    Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić w plastry i ułożyć “dachówkowo” na wierzchu sernika zaczynając od krawędzi ciasta.
  • 4. Tężejącą galaretkę wyłożyć na truskawki, wierzch posypać zrumienionymi migdałami. Ciasto wstawić co najmniej na godzinę do lodówki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latogalaretkaCiastomigdałyTruskawkisernikDeserpłatki migdałoweCiasto z truskawkamiowocewiosnasernik z owocamisezon na truskawkiStary Zeszyt

Komentarze

Podobne przepisy

Szarlotka na półkruchym cieście z nutą truskawkową

Dodane przez: akrobatka22

Szarlotka na półkruchym cieście z nutą truskawkową

Wysoko, krucha, bardzo elegancka....

Sernik z musem truskawkowym

Dodane przez: Teodorka

Sernik z musem truskawkowym

Idealny do popołudniowej kawy.

Sernik na herbatnikach z orzechową nutą

Dodane przez: Ewelina Marcin

Sernik na herbatnikach z orzechową nutą

Klasyczny, domowy słodki sernik...

ser rab

Dodane przez: viki2903

Sernik rabarbarowy z nutą czarnej porzeczki

Sernik rabarbarowy z nutą czarnej...

Ciasto truskawkowe

Dodane przez: Kasia Chudoba

Truskawkowe ciasto z nutą kokosu :)

Pyszne połączenie truskawek i kokosu

Sernik śmietankowy z truskawkową pianką

Dodane przez: beciiaaa

Sernik śmietankowy z truskawkową pianką

Pyszny i kremowy sernik dla miłośników...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE