Sernik z truskawkową nutą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Chociaż truskawki smakują najlepiej zerwane prosto z krzaczka, to jednak wszyscy je uwielbiamy jako dodatek do lodów, naleśników, koktajli. Nie wyobrażam sobie sezonu truskawkowego bez ciast z ich dodatkiem, np. drożdżówki albo sernika na zimno.
Tym razem dla odmiany proponuję tradycyjny, pieczony sernik z górą pełną tych owoców i galaretką. Spód przygotowany jest z pokruszonych herbatników, masa serowa pachnie pomarańczą, a na wierzchu truskawki. Tak przygotowane ciasto, dobrze schłodzone w lodówce przed podaniem jest idealną propozycją na wiosenną lub letnią imprezę.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 12 dag herbatników,
    6 dag masła,
    15 dag cukru,
    2 łyżeczki cukru z wanilią,
    1-2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy,
    65 dag tłustego twarogu,
    4 jajka,
    4 łyżki soku z pomarańczy,
    2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    2 łyżki płatków migdałowych,
    30 dag truskawek,
    galaretka truskawkowa.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sernik z truskawkową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki włożyć do mocnego woreczka foliowego i za pomocą wałka lub tłuczka rozkruszyć. Blender z pojemnikiem też doskonale poradzi sobie z rozdrobnieniem ciasteczek. Masło rozpuścić w rondelku i wymieszać z herbatnikami. Masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 20 cm, wyrównać, docisnąć i schować do lodówki na 20 minut.
  • 2. Twaróg zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Można użyć też takiego twarogu z wiaderka, musi jednak być dobrej jakości.
    Pomarańczę dokładnie wyszorować, zetrzeć skórkę na drobnych oczkach, potem owoc przekroić i wycisnąć sok.
    Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, pod koniec dodać skórkę z pomarańczy. Dodać twaróg, przesianą mąkę i sok z pomarańczy, wymieszać. Masę wyłożyć na przygotowany spód.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 55 minut. Po upieczeniu zostawić w piekarniku jeszcze na 15 minut przy uchylonych drzwiczkach, wyjąć, ostudzić.
  • 3. Płatki migdałowe zrumienić lekko na patelni bez tłuszczu, ostudzić. Galaretkę przygotować w połowie ilości wody podanej na opakowaniu, odstawić, aż zacznie lekko tężeć.
    Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić w plastry i ułożyć “dachówkowo” na wierzchu sernika zaczynając od krawędzi ciasta.
  • 4. Tężejącą galaretkę wyłożyć na truskawki, wierzch posypać zrumienionymi migdałami. Ciasto wstawić co najmniej na godzinę do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować