Wiosenny kremowy sernik z truskawkową pianką

4.5 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Jest to bardzo pyszny sernik z kremową masa serową, na kolorowym biszkopcie, z truskawkową pianką. Ciasto wręcz rozpływa się w ustach, zrobiłam je w dużej blaszce, a zniknęło w tempie ekspresowym. Całej mojej rodzinie bardzo smakowało.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Przepis na dużą blaszkę
    ok 35x25cm

    CIASTO

    -6 jajek
    -3/4 szkl cukru
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    -1,5 szkl mąki pszennej tortowej
    -8 łyżek wody
    -8 łyżek oleju
    -3 łyżeczki kiślu truskawkowego
    -1,5 łyżeczki kakao

    MASA SEROWA GOTOWANA

    -1 kg sera z wiaderka
    -4 jajka
    -1 szkl cukru
    -200ml mleka
    -2 budynie śmietankowe po 40g
    -200g masła

    MASA SEROWA TRUSKAWKOWA

    -500ml śmietanki 30%
    -3/4 szkl cukru pudru
    -400g truskawek (u mnie mrożone)
    -1 galaretka truskawkowa
    -200ml wrzątku
    -1 łyżka żelatyny
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Wiosenny kremowy sernik z truskawkową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kolorowy biszkopt 1. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia

    CIASTO

    Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do jego rozpuszczenia. następnie dodajemy żółtka. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia-miksujemy. Dodajemy olej oraz wodę i ponownie miksujemy. Powstałą masę dzielimy na 3 mniej więcej równe części. Do jednej dodajemy kakao-miksujemy.
    Do drugiej kisiel i barwnik spożywczy (barwnik można pominąć, jednak daje on ładny intensywny kolor)
    miksujemy.

    Trzecia część zostaje jasna. Łyżką wykładamy ciasto naprzemiennie do blaszki, tak by powstała kolorowa mozaika. Wyrównujemy i pieczemy do suchego patyczka w temp 180 stopni (ok 20 -25 minut)
    Wyciągamy ciasto z piekarnika, studzimy.
    Ostudzone polecam naponczować herbatą.
  • masa serowa 2. KREMOWA MASA SEROWA

    Jest to masa serowa gotowana, jednak po wystudzeniu, ma niesamowicie kremową i gładką konsystencję, nie jest "budyniowata".

    Do garnka dajemy masło i cukier-stawiamy na ogniu-rozpuszczamy, mieszamy.
    Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy jajka-mieszamy dokładnie.
    Dodajemy ser z wiaderka-mieszamy.
    W osobnej misce mieszamy mleko z budyniami,wlewamy je do masy serowej i zwiększamy ogień. Mieszamy do zgęstnienia najlepiej trzepaczką.
    Masę odkładamy na 10 minut, następnie wylewamy ją na ciasto.
    Odkładamy do ostudzenia i lekkiego stężenia.
  • sernik 3. PIANKA TRUSKAWKOWA

    Galaretkę zalewamy 200ml wrzątku, dodajemy żelatynę mieszamy i studzimy.
    Truskawki blendujemy na mus.
    Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, dodajemy mus truskawkowy.
    Dodajemy przestudzoną galaretkę i miksujemy.
    Powstałą masę wylewamy na stężałą masę serową, ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.
    Można je dowolnie udekorować np czekoladą czy ozdobami cukrowymi.
    Następnego dnia ciasto pięknie się kroi, jest bardzo ładne, a smakuje rewelacyjnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować