Sernik z truskawkami i kruszonką

4.49 (178 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sezon na truskawki niebawem się skończy, więc warto jeszcze skorzystać z niego i upiec sernik z truskawkami i pyszną kruszonką na wierzchu. Truskawki nadają sernikowi kwaskową nutę, która przełamuje kremową, nie za słodką konsystencję masy serowej. Całość idealnie ze sobą współgra. Polecam.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód:
    400 g mąki pszennej
    4 łyżki drobnego cukru do wypieków
    200 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
    2 żółtka
    1 łyżka zimnej wody
    szczypta soli
    Masa serowa:
    1 kg twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
    100 g jogurtu naturalnego
    4 jajka
    2 białka
    200 g cukru
    3 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    Dodatkowo
    500 g umytych truskawek
Wystaw ocenę:

4.49 (178 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik z truskawkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na spód zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części, 1/3 ciasta wkładamy do zamrażarki, 2/3 wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.

    W międzyczasie przygotowujemy truskawki. Pozbywamy się szypułek i każdą truskawkę kroimy na pół.
  • 2. Formę o wymiarach 25 x 39 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciastem z lodówki wylepiamy formę i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Spód podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 ºC przez około 15 minut. Formę z ciastem wyjmujemy i odstawiamy do przestudzenia.
  • 3. Jajka, białka i cukier roztrzepujemy w misce trzepaczką lub miksujemy mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia składników. Następnie dodajemy zmielony twaróg, jogurt i przesiewamy mąki. Wszystkie składniki miksujemy ponownie tylko do połączenia się składników.
  • 4. Masę wylewamy na podpieczony spód. Na masę wykładamy truskawki. Ciasto z zamrażalnika ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy nim równo wierzch.
  • 5. Sernik pieczemy w temperaturze 170 ºC przez około 1 godzinę. Studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Przechowujemy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować