Sernik z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy biszkopt:
Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę.
Mąkę przesiewamy do miseczki, dodajemy do niej proszek do pieczenia i kakao i mieszamy. Następnie dodajemy po łyżce do miksowanych jajek ( nie przerywamy miksowania ). Na koniec wlewamy olej.
Biszkopt wylewamy na blaszkę ( 28 cm x 40 cm ) wyłożoną papierem do pieczenia.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy "do suchego patyczka" tak ok. 15 - 18 minut.
2.Przygotowujemy masę serową:
Wszystkie składniki wkładamy do miski i miksujemy do momentu ich połączenia.
Wylewamy na upieczony biszkopt i wkładamy ponownie do piekarnika na ok. 50 minut ("do suchego patyczka"). W połowie pieczenia włączamy opcję górnej grzałki.
Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.
3.Przygotowujemy warstwę truskawkową:
3 galaretki rozpuszczamy w 1 litrze gorącej wody i odstawiamy do momentu, aż zacznie tężeć.
Truskawki myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i układamy na cieście.
4.Zalewamy tężejącą galaretką.
Wkładamy do lodówki najlepiej na noc.
Komentarze