Sernik z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Sernik tradycyjny, na kruchym cieście. Obowiązkowo z rodzynkami i skórką pomarańczową. Dodatkowo truskawki i galaretka, co dodaje mu lekkości.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto :
    * 100 g masła
    * 100 g cukru pudru
    * 225 g mąki pszennej
    * 1 jajko
    Masa :
    * kg sera wiaderkowego
    * 150 g masła
    * 1,5 szklanki cukru
    * 7 jajek
    * budyń waniliowy
    * szczypta soli
    * 2 łyżki skórki pomarańczowej
    * 2 łyżki rodzynek
    * kilkanaście truskawek
    * galaretka truskawkowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze składników na ciasto zagnieść kruche i odłożyć na pół godziny do zamrażarki. Wyłożyć ciastem blaszkę i podpiec spód 20 minut w 180 stopniach. Masło utrzeć z twarogiem. Żółtka ubić z cukrem na kogel, dodać do masy twarogowej. Dodać proszek budyniowy oraz ubite na sztywną pianę białka. Rodzynki sparzyć, przesypać mąką i dodać do masy serowej wraz ze skórką. Delikatnie wymieszać, przelać na podpieczony spód. Piec godzinę i 20 minut w 190 stopniach. Zostawić do wystygnięcia. Truskawki pokroić w grubsze plastry. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, zostawić do wystudzenia. Tężejącą wylać na truskawki. Zostawić w lodówce na godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować