Jogurtowe ciasto z rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasto jest delikatne, mimo że przed upieczeniem sprawia wrażenie ciężkiego. Wystarczy wymieszać składniki i do piekarnika.

  • 60 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach na dole 32x21cm, na górze 36x25cm
    500g jogurtu typu greckiego (może być naturalny, kefir lub maślanka) - 2 szklanki
    500g mąki pszennej - 3 szklanki
    150g cukru - troche więcej niż pół szklanki
    125ml oleju rzepakowego- 1/2 szklanki
    2 łyżki cukru waniliowego domowego
    2 łyżeczki sody
    4 małe jajka
    500g rabarbaru - miałam mniej, więc dałam też trochę dżemu truskawkowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z rabarbarem Desery

Jogurtowe ciasto z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Piekarnik ustawiamy na 170 st.C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
  • 2. Do miski wkładamy wszystkie składniki oprócz owoców. Mieszamy trzepaczką typu rózga lub widelcem - tylko do połączenia składników. Wykładamy do blaszki, rozprowadzamy - ciasto jest gęste.
  • 3. Na wierzchu wykładamy owoce. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 50 minut do suchego patyczka. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować