SERNIK Z PIERNIKAMI

4.5 (159 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Niezwykłe wydanie zwykłego sernika.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • CIASTO:
    125g margaryny
    0,25 szkl cukru
    2 żółtka
    1,5 szkl mąki
    1 łyżka śmietany
    2 łyżki kakao
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    MASA SEROWA:
    1 kg sera mielonego
    ¾ szkl cukru pudru
    130g masła
    5 jajek
    2 białka
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki
    Budyń waniliowy
    Aromat waniliowy
    Skórka pomarańczowa
    Pierniczki nadziewane w czekoladzie

    POLEWA:
    250 ml gęstej śmietany 18%
    4 łyżki cukru
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    1 łyżka kawy mielonej
    2 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z piernikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ciasta:
    Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować i przełożyć na blachę. Wstawić do lodówki lub zamrażalnika.
  • 2. Przygotowanie:
    Żółtka utrzeć z cukrem na puch dodać masło wszystko razem utrzeć. Następnie cały czas ucierając dodawać ser, mąki wymieszane z budyniem, aromat i skórkę. Białka ubić na sztywno dodać do sera delikatnie mieszając łyżką. Połowę masy serowej wylać na ciasto wyłożyć pierniki na to wylać pozostałą część sera. Piec na złoto ok. 50 minut w 190stC
  • 3. Przygotowanie polewy:
    Żelatynę rozpuścić w 0,3 szkl gorącej wody, dodać do tego cukier i kawy. Wymieszać do rozpuszczenia się cukru i kawy. Gdy trochę ostygnie połączyć ze śmietaną. Polać sernik. Oprószyć kakao.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować