Sernik z pianką kisielową

4.5 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszny sernik, który rozpływa się w ustach.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    25 dkg margaryny
    10 dkg cukru pudru
    2 łyżki śmietany 18 %
    4 żółtka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szklanka wiśni kandyzowanych drylowanych lub w syropie

    Masa serowa:
    1 kg sera białego twarogowego
    4 żółtka
    15 dkg cukru pudru
    25 dkg margaryny
    1 budyń śmietankowy
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka cukru pudru
    kilka kropli olejka cytrynowego

    Pianka kisielowa:
    8 białek
    1 szklanka cukru
    2 kisiele wiśniowe

    Lukier:
    2 białka
    1 szklanka cukru pudru
    sok z połowy cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Kisiele Pianka

Sernik z pianką kisielową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik z pianką kisielową 1. Ciasto: na stolnicę przesiewamy mąkę i cukier puder, dodajemy żółtka, kwaśną śmietanę, margarynę, proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto, które dzielimy na dwie części, jedną część owijamy folią spożywczą i dajemy na około godzinę do zamrażalnika. Drugą część ciasta rozwałkowujemy i dajemy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 25x35 cm. Na ciasto układamy wiśnie kandyzowane.

    Masa serowa: margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodajemy żółtka , dajemy ser, dobrze mieszamy i na koniec dodajemy budyń śmietankowy, mąkę ziemniaczaną, olejek cytrynowy i dobrze mieszamy. Masę serową wykładamy na wiśnie.

    Pianka kisielowa: białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier i na koniec dodajemy kisiel, mieszamy i wykładamy na ser. Wyjmujemy druga połowę ciasta z zamrażalnika i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Sernik pieczemy około godziny w temp. 180 stopni.

    Po wystudzeniu polewamy lukrem.
    Białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo dodajemy cukier puder i ucieramy, na sam koniec dajemy sok z połowy cytryny. W razie potrzeby dodajemy więcej cukru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kisiel Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować