SER:
1 kg sera (użyłam z wiaderka Piątnicy)
400 g jogurtu greckiego
10 dag margaryny
1 szklanka cukru
4 jajka
2 budynie waniliowe
2 op. ciastek Oreo (po 176 g.)
1.CIASTO:
Z podanych składników zagnieść ciasto. 1/3 części zamrozić, resztę wyłożyć do blaszki 25/35 cm. i podpiec 10 - 15 min. w temp. 180*C.
2.SER:
Margarynę ubić z cukrem, dodawać po 1 żółtku. Dodać porcjami ser na przemian z jogurtem i miksować. Wmieszać budynie. Ciastka rozdrobnić i wmieszać w masę serową. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z serem.
3.BEZA:
Białka ubić ze szczyptą soli, dodając stopniowo cukier. Dodać kisiel i zmiksować mikserem na niskich obrotach. Na koniec wlać olej i delikatnie wymieszać.
4.PRZEŁOŻENIE:
Na podpieczony spód wyłożyć ser - rozłożyć bezę i wyrównać - zetrzeć na tarce o dużych oczach zamrożone ciasto - piec ok. 50 - 60 min. w temp. 180*C.
Komentarze