Biedronka z kisielową pianką

4.5 (196 ocen)

  • 60 min

Biedroneczki są w kropeczki ;)Puszysty biszkopt pokryty mięciutką pianką przypominającą ptasie mleczko i galaretką z owocami nie tylko fantastycznie wygląda , ale i tak samo smakuje!

  • 60 min

Składniki:


  • SKŁADNIKI:
    BISZKOPT:
    * jajka – 5 szt
    * mąka krupczatka – 5 łyżek
    * cukier – 5 łyżek
    * sól – 1 szczypta
    * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
    MASA :
    * kisiel truskawkowy – 2 szt
    * galaretka truskawkowa – 3 szt
    * śmietana 36% - 500 ml
    * borówki ( mrożone ) - ok. 150 g
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Biedronka z kisielową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

    BISZKOPT :

    Białka oddzielamy od żółtek.

    Ubijamy na sztywno ze szczyptą soli , pod koniec dodając po łyżce cukru.

    Cały czas miksując dodajemy po 1 żółtku.

    Wsypujemy delikatnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i łyżką drewnianą mieszamy w jedną stronę! aż składniki się połączą.

    Wkładamy do nagrzanego na 180 piekarnika na 20 – 25 minut.

    Studzimy , a następnie rozcinamy na 2 blaty.



    MASA :

    Kisiele gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.

    Do ciepłych wsypujemy 2 galaretki i miksujemy.

    Zostawiamy do ostudzenia.

    Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno.

    Dodajemy po łyżce wystudzonej masy z kisielu , mieszamy.



    CAŁOŚĆ:

    Na przekrojony biszkopt wykładamy masę kisielowi , wygładzamy.

    W drugim biszkopcie wycinamy kółka za pomocą kieliszka.

    Przykrywamy masę kisielową i wkładamy do lodówki do stężenia.

    Galaretkę rozpuszczamy w ¾ ilości wody niż to pisze na opakowaniu.

    Do otworów w cieście wkładamy owoce , zalewamy lekko tężejącą galaretką.

    Wkładamy do lodówki.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować