Sernik z likierem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To pyszne ciasto, którym przed laty podbiłam serce mojego męża Rafała.

Składniki:

  • ● 50 dag twarogu
    ● 6 jajek
    ● 40 dag cukru
    ● 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    ● pomarańcza
    ● 25 ml likieru owocowego (morelowego lub cytrynowego)
    ● masło do formy
    ● sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Sernik z likierem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomarańczę sparzamy
    i obieramy. Połowę skórki kroimy
    w paski, resztę siekamy.
  • Sernik z likierem 2. Białka oddzielamy od żółtek
    i ubijamy ze szczyptą soli
    na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z 30 dag cukru na
    kremowy puch. Nie przerywając
    ucierania, dodajemy stopniowo
    pokruszony twaróg,
    mąkę ziemniaczaną, posiekaną
    skórkę z pomarańczy oraz
    likier. Delikatnie mieszamy
    z pianą.
  • 3. Blachę o wymiarach 25x35
    cm smarujemy masłem i wkładamy
    na ok. 10 minut do lodówki.
    Następnie wykładamy
    masę twarogową. Pieczemy
    ok. 30 minut w piekarniku
    rozgrzanym do temperatury
    ok. 180 °C.
  • 4. Pozostałą skórkę z pomarańczy
    gotujemy 20 minut
    w ok. 1/4 szklanki wody z resztą
    cukru. Dekorujemy ciasto.

Porady

● Sernik można zrobić na spodzie z herbatników: ok. 20 dag ciastek pokruszyć i wymieszać z 8 dag roztopionego masła. Piec ok. 10 minut. ● Aby sernik nie opadł, należy zostawić go chwilę w wyłączonym piekarniku

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować