Sernik z mlekiem i likierem

5 (160 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jeśli ktoś lubi lekki, wilgotny sernik, to właśnie ten taki jest. Smaczny i łatwy do wykonania.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód:
    1,5 szklanki mąki pszennej
    3 łyżki cukru
    10 dag. masła
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    Masa serowa:
    1,5 kg. sera mielonego
    1,5 szklanki cukru
    6 jajek wiejskich
    1 szklanka oleju
    3 szklanki mleka
    6 łyżek likieru jajecznego
    3 budynie waniliowe małe
    skórka otarta z 1/2 cytryny
    Polewa:
    10 dag. czekolady
    4 łyżki mleka
    Dodatkowo:
    posypka cukrowa
    duża blaszka wyłożona papierem do pieczenia
Wystaw ocenę:

5 (160 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Likiery

Sernik z mlekiem i likierem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Składniki na spód ciasta zarabiam palcami na kruszonkę, wysypuje na blaszkę, wyrównuje , dociskam lekko palcami, wstawiam do lodówki.
  • jk 2. Jajka miksuję z cukrem na puch, dodaje budyń i ser, miksuję, dodaję likier, skórkę otartą z cytryny, olej i mleko, miksuję do połączenia składników , nie za długo. Masę wylewam na spód, piekę 70 minut w temp. 180 stopni. Studzę przy uchylonych drzwiczkach. Po wystudzeniu polewam czekoladą roztopioną w mleku. Posypuję posypką cukrową.

Porady

Do przygotowania masy serowe potrzeba na prawdę dużej miski.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Likier Mleko Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować