Sernik z kremem czekoladowym i cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto serowe: Masło rozpuścić i ostudzić. Jajka utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodać masło, ser, na końcu budyń z mąką. Dokładnie wszystko połączyć mikserem, przelać na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Piec w 160 stopniach do lekkiego zrumienienia, ok. 60 - 70minut.
2.Masa czekoladowa: Wodę, cukier, połamaną czekoladę i kakao razem zagotować. Ostudzić. Zimne utrzeć z masłem na pulchną masę. Wyłożyć na zimny sernik, przykryć biszkoptem.
3.
Biszkopt: Białka ubić na sztywno, pod koniec wsypać cukier i miksować do jego całkowitego rozpuszczenia. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku i olej. Mąkę przesiać z proszkiem i kawą, wymieszać łyżką z ubitą masą jajeczną. Przelać na blaszkę i piec ok. 15 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto powinno odchodzić od brzegów formy.
4.
Śmietanowy krem cappuccino: Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki wrzącej wody. Śmietanę ubić, gdy będzie sztywna dodać cukier, następnie cały czas miksując dodawać cappuccino. Całość dokładnie zmiksować. Na koniec ubijania wlewać powoli chłodną żelatynę. Krem wyłożyć na biszkopt. Chłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.
Komentarze