100 g mąki pszennej
50 g masła lub margaryny
2 łyżki cukru pudru
100 g kwaśnego dżemu lub marmolady, zmiksowanych
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
600 g twarogu, mielonego
200 g kwaśnej śmietany 18 %
2 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g cukru pudru
skórka otarta z 1 cytryny
sok z połowy cytryny
2 jajka
2 żółtka
SKŁADNIKI NA BEZĘ:
2 białka
50 g cukru
50 g wiórek kokosowych
szczypta soli
Sernik z kokosową bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem, następnie dodajemy masło i szybko zagniatamy ciasto ( możemy użyć malaksera ). Dno zwykłej tortownicy wykładamy papierem do pieczenia ( ja użyłam szklanej z silikonowymi brzegami ) i wysypujemy powstałe, dosyć sypkie ciasto delikatnie je ugniatając, aby utworzyć równą powierzchnię. Wykładamy zmiksowany dżem lub marmoladę i wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 C i pieczemy ok. 10 min.
Mielony twaróg miksujemy razem ze śmietaną, cukrem pudrem ( wcześniej przesianym ). Następnie dodajemy stopniowo jajka, żółtka oraz skórkę z cytryny i sok, cały czas miksując. Masę wykładamy na podpieczony spód i wkładamy ponownie do piekarnika na 30 min. w temp. 170 C ( 160 C termoobieg ). Wierzch ciasta powinien być lekko zarumieniony, aby zapobiec nadmiernemu spieczeniu możemy użyć wyłożyć na górę folię aluminiową. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i miksujemy, aż masa będzie lśniąca.
Po 30 min. sernik wyciągamy i wykładamy na wierzch białka oraz oprószamy wiórkami kokosowymi. Wkładamy na 15 min do piekarnika i pieczemy w temp. 150 C ( 140 termoobieg ). Po tym czasie obniżamy temp. o 20 C i podpiekamy przez 20-25 min, aż wiórki będą zarumienione. Po upieczeniu przez 15 min i otwieramy drzwiczek piekarnika, dopiero po określonym czasie lekko je uchylamy i zostawiamy sernik do całkowitego wystudzenia. Sernik najlepiej schłodzić w lodówce przez całą noc i podawać następnego dnia.
Komentarze