Sernik z kokosową bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie ciasta:
Wszystkie składniki na ciasto, czyli mąka orkiszowa, masło, proszek do pieczenia, zółtka, szczypta soli łączymy i wygniatamy na gładką masę. Tak przygotowanym ciastem wyklejamy formę do pieczenia (spód i boki).
Wykonanie masy:
żółtka ucieramy z cukrem/stewią oraz aromatem na puszystą masę. Dodajemy ser, oliwę i budynie rozmieszane wcześniej w mleku. Wszystko razem ucieramy na gładką masę. Powinna być dość płynna.
Do wyklejonej ciastem formy wlewamy masę serową i pieczemy przez 50 min. w temperaturze 160 stopni.
Pod koniec tego czasu ubijamy pianę z pozostałych białek razem z cukrem (ważne jest aby tej piany nie ubijać zbyt wcześnie, bo zdąży się rozwarstwić). Tak przygotowaną pianą polewamy sernik, posypujemy wiórkami i pieczemy jeszcze 15-20 min w temp. 130-140 stopni. Po wyłączeniu piekarnika ciasto pozostawiamy jeszcze w nim do ostygnięcia aby nie opadło. Na koniec można posypać cukrem pudrem (lub stewią).
Ciasto jest puszyste, pięknie rośnie i cudownie smakuje.
Komentarze