Sernik z kokosową bezą

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Sernik z bezą kokosową jest idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy w gronie przyjaciół.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka orkiszowa: 1.5 szklanki
    - maslo: 10 dekagramów
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - zoltko: 3 sztuki
    - stewia w pudrze: 0.5 łyżeczki do żółtek
    - sól morska - do smaku: 1 szczypta
    - SERNIK: ser mielony: 1 kilogram
    - jajka świeże: 5 sztuk
    - stewia w pudrze: 3 łyżeczki
    - olej z pestek winogron: 0.5 szklanki
    - mleko zwykłe: 2 szklanki
    - budyń śmietankowy: 2 opakowania
    - aromat wanilowy: 0.5 opakowania
    - Posypka: wiorki kokosowe: 0.75 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z kokosową bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie ciasta:
    Wszystkie składniki na ciasto, czyli mąka orkiszowa, masło, proszek do pieczenia, zółtka, szczypta soli łączymy i wygniatamy na gładką masę. Tak przygotowanym ciastem wyklejamy formę do pieczenia (spód i boki).

    Wykonanie masy:
    żółtka ucieramy z cukrem/stewią oraz aromatem na puszystą masę. Dodajemy ser, oliwę i budynie rozmieszane wcześniej w mleku. Wszystko razem ucieramy na gładką masę. Powinna być dość płynna.
    Do wyklejonej ciastem formy wlewamy masę serową i pieczemy przez 50 min. w temperaturze 160 stopni.
    Pod koniec tego czasu ubijamy pianę z pozostałych białek razem z cukrem (ważne jest aby tej piany nie ubijać zbyt wcześnie, bo zdąży się rozwarstwić). Tak przygotowaną pianą polewamy sernik, posypujemy wiórkami i pieczemy jeszcze 15-20 min w temp. 130-140 stopni. Po wyłączeniu piekarnika ciasto pozostawiamy jeszcze w nim do ostygnięcia aby nie opadło. Na koniec można posypać cukrem pudrem (lub stewią).

    Ciasto jest puszyste, pięknie rośnie i cudownie smakuje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować