Biszkopt jasny:
• 4 jajka
• 130 g cukru
• 90 g mąki
• 40 g mąki ziemniaczanej
• 1 łyżka letniej wody
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem cytrynowy:
• 1 budyń cytrynowy słodzony na ¾ l mleka
• ½ kostki masła w temperaturze pokojowej
• ½ kostki margaryny w temperaturze pokojowej
• 3 szklanki mleka
Ciasto cytrynowo - rodzynkowe z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brytfannę 25,5cm x 37,5cm wyłóż sreberkiem do pieczenia i posmaruj margaryną dokładnie.
2.Rodzynki zalej gorącą wodą aby zmiękły. Następnie odcedź i pokrop spirytusem.
3.Białka oddziel od żółtek. Do białek dodaj sól i ubij na puszysta pianę. Pod konie ubijania dodaj cukier. Ubij na sztywno. Następnie dodaj żółtka i ubij na puszystą masę. Kolejno wsyp mieszankę mąki tortowej, ziemniaczanej i kawy wcześniej dobrze zmieszanej i przesianej. Wszystkie składniki połącz delikatnie za pomocą rózgi kuchennej. Masę przełóż do brytfanny i piecz ok. 40min w 130°C. Pozostaw w brytfannie do wystudzenia.
4.Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy cukier oraz kolejno żółtka. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy powoli do masy jajecznej mieszając delikatnie. Na koniec dodajemy łyżkę wody i mieszamy dalej. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę. Piec w temp 150°C ok 45 min. do tzw. suchego patyczka.
5.Ugotuj budyń wraz z instrukcja na opakowaniu. Do wystudzonego budyniu dodaj ½ masła i ½ margaryny i zmiksuj całość na puszysty krem.
6.Czekoladę rozpuść w kąpieli wodne z odrobiną wody i margaryny. Polej nią rodzynki.
7.Galaretkę ugotuj według instrukcji i polej wierzch ciasta.
8.Wykonanie: biszkopt ciemny + ½ kremu cytrynowego + rodzynki + polewa z czekolady + ½ kremu cytrynowego + biszkopt jasny + odrobina kremu cytrynowego na posmarowanie wierzchniej wartwy biszkopta + tężejąca galaretka cytrynowa.
Komentarze