Ciasto cytrynowo - rodzynkowe z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 4 godz. 10 min

Połączenie cytrusów z rodzynkami i czekoladą sprawiła, że moja cala rodzinka oszalała ;) Polecam serdecznie!

  • 4 godz. 10 min

Składniki:

  • Biszkopt ciemny:
    • 4 jajka
    • 2 łyżeczki kakao
    • Cukier waniliowy
    • Łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    • 1/3 szklanki mąki tortowej
    • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
    • Łyżka oleju
    • Szczypta soli
    • ½ szklanki cukru

    Biszkopt jasny:
    • 4 jajka
    • 130 g cukru
    • 90 g mąki
    • 40 g mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżka letniej wody
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem cytrynowy:
    • 1 budyń cytrynowy słodzony na ¾ l mleka
    • ½ kostki masła w temperaturze pokojowej
    • ½ kostki margaryny w temperaturze pokojowej
    • 3 szklanki mleka

    Dodatkowo:
    • rodzynki 500g
    • tabliczka czekolady Milka
    • spirytus
    • galaretka cytrynowa

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Galaretki

Ciasto cytrynowo - rodzynkowe z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brytfannę 25,5cm x 37,5cm wyłóż sreberkiem do pieczenia i posmaruj margaryną dokładnie.
  • 2. Rodzynki zalej gorącą wodą aby zmiękły. Następnie odcedź i pokrop spirytusem.
  • 3. Białka oddziel od żółtek. Do białek dodaj sól i ubij na puszysta pianę. Pod konie ubijania dodaj cukier. Ubij na sztywno. Następnie dodaj żółtka i ubij na puszystą masę. Kolejno wsyp mieszankę mąki tortowej, ziemniaczanej i kawy wcześniej dobrze zmieszanej i przesianej. Wszystkie składniki połącz delikatnie za pomocą rózgi kuchennej. Masę przełóż do brytfanny i piecz ok. 40min w 130°C. Pozostaw w brytfannie do wystudzenia.
  • 4. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy cukier oraz kolejno żółtka. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy powoli do masy jajecznej mieszając delikatnie. Na koniec dodajemy łyżkę wody i mieszamy dalej. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę. Piec w temp 150°C ok 45 min. do tzw. suchego patyczka.
  • 5. Ugotuj budyń wraz z instrukcja na opakowaniu. Do wystudzonego budyniu dodaj ½ masła i ½ margaryny i zmiksuj całość na puszysty krem.
  • 6. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodne z odrobiną wody i margaryny. Polej nią rodzynki.
  • 7. Galaretkę ugotuj według instrukcji i polej wierzch ciasta.
  • 8. Wykonanie: biszkopt ciemny + ½ kremu cytrynowego + rodzynki + polewa z czekolady + ½ kremu cytrynowego + biszkopt jasny + odrobina kremu cytrynowego na posmarowanie wierzchniej wartwy biszkopta + tężejąca galaretka cytrynowa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować