Sernik z jogurtu greckiego z wiśniami pod galaretką

4.5 (153 ocen)

  • 20 min

Niezwykle delikatny i puszysty jogurto - sernik, nieco bardziej dietetyczny od tradycyjnego sernika.

  • 20 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Ciasto kruche:
    1,5 szklanki mąki
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    0,5 szklanki cukru pudru
    100 g margaryny
    8 żółtek
    2 łyżki gęstej śmietany 18%
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    1 kg jogurtu greckiego
    8 białek
    1 szklanka cukru
    4 łyżki oleju
    2 budynie waniliowe
    1 łyżka octu winnego

    Dodatkowo:
    Odsączone wiśnie z kompotu
    1 galaretka wiśniowa
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z jogurtu greckiego z wiśniami pod galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche: Przesiane mąki, proszek, cukier puder posiekać razem z margaryną. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Rozwałkować, przełożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia.
  • 2. Masa serowa: Budynie wymieszać z jogurtem i olejem. Białka ubić na sztywno, następnie cały czas miksując na największych obrotach dodawać partiami cukier, na koniec wlać ocet i krótko zmiksować. Białka delikatnie mieszając łyżką, połączyć jogurtem. Masę przelać na ciasto. Wyłożyć wiśnie. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok. 70 minut, do zrumienienia. Całkowicie ostudzić. Na zimne ciasto wylać przygotowaną według przepisu na opakowaniu tężejącą galaretkę. Przechowywać w lodówce.

Porady

Do masy serowej można wykorzystać mrożone białka, które zostały z innych wypieków, a do ciasta dodać jedynie 2 jajka zamiast 8 żółtek

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt grecki Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować