Sernik z gruszkami pod kokosową pierzynką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

To pyszne połączenie sera, gruszek oraz chrupiącego, kokosowego wierzchu. Sernik jest kremowy, bardzo delikatny i wręcz rozpływa się w ustach. Dodam też, że zawsze się udaje oraz nigdy nie opada!

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (Tortownica o średnicy około 20 cm)
    Ciasto na spód:
    3/4 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)
    1/4 szklanki cukru pudru
    50g masła/margaryny
    1 jajko
    1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
    Gruszki:
    3 średnie gruszki
    4 łyżek soku z cytryny
    Masa serowa:
    3 jajka
    500g serka homogenizowanego naturalnego/twarogu mielonego lub z wiaderka (*)
    3/4 szklanki cukru pudru
    1 budyń śmietankowy/waniliowy
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    Wierzch kokosowy:
    100g wiórek kokosowych
    50g masła
    50g cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik z gruszkami pod kokosową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować kokosową pierzynkę.
    Wszystkie składniki dokładnie połączyć, uformować w kulę i włożyć do zamrażalnika na około 15 minut.
    Gruszki.
    Obrane gruszki pokroić w kostkę oraz wymieszać z sokiem z cytryny.
    Przygotować ciasto na spód.
    Masło/margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajko i na koniec mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
    Ciasto dokładnie wyrobić i wyłożyć nim formę wysłaną papierem do pieczenia.
    Tak przygotowany spód nakłuć widelcem i podpiec około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
    W międzyczasie przygotować masę serową.
    Żółtka z cukrem utrzeć na puszystą masę.
    Dodać ser, proszek budyniowy, cukier waniliowy i całość dokładnie wymieszać.
    Na końcu masę delikatnie połączyć z uprzednio ubitymi na sztywno białkami.
    Sernik.
    Gruszki równomiernie umieścić na podpieczonym spodzie.
    Następnie przelać masę serową, a na wierzch zetrzeć schłodzoną kokosową pierzynkę.
    Całość przykryć folią aluminiową (aby wiórki się nie przypaliły) i wstawić do piekarnika.
    Piec około 60 minut w 180 stopniach.
    Pod koniec pieczenia zdjąć folię aluminiową.

Porady

(*) Sernik ten piekłam już niejednokrotnie z różnym serami. Z każdym wyszedł smaczny i bardziej lub mniej kremowy. Jednakże jeśli użyjecie mielonego twarogu lub dobrej jakości, gęstego sera z wiaderka to zalecam dodanie do masy około 3 solidnych łyżek śmietany lub około 1/3 szklanki mleka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować