Sernik z gruszkami pod kokosową pierzynką

  • wyświetlono: 143 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

To pyszne połączenie sera, gruszek oraz chrupiącego, kokosowego wierzchu. Sernik jest kremowy, bardzo delikatny i wręcz rozpływa się w ustach. Dodam też, że zawsze się udaje oraz nigdy nie opada!

IMG_20200520_121554b
  • 10 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

(Tortownica o średnicy około 20 cm)
Ciasto na spód:
3/4 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)
1/4 szklanki cukru pudru
50g masła/margaryny
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
Gruszki:
3 średnie gruszki
4 łyżek soku z cytryny
Masa serowa:
3 jajka
500g serka homogenizowanego naturalnego/twarogu mielonego lub z wiaderka (*)
3/4 szklanki cukru pudru
1 budyń śmietankowy/waniliowy
2 łyżeczki cukru waniliowego
Wierzch kokosowy:
100g wiórek kokosowych
50g masła
50g cukru pudru

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik z gruszkami pod kokosową pierzynką

  • 1. Przygotować kokosową pierzynkę.
    Wszystkie składniki dokładnie połączyć, uformować w kulę i włożyć do zamrażalnika na około 15 minut.
    Gruszki.
    Obrane gruszki pokroić w kostkę oraz wymieszać z sokiem z cytryny.
    Przygotować ciasto na spód.
    Masło/margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajko i na koniec mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
    Ciasto dokładnie wyrobić i wyłożyć nim formę wysłaną papierem do pieczenia.
    Tak przygotowany spód nakłuć widelcem i podpiec około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
    W międzyczasie przygotować masę serową.
    Żółtka z cukrem utrzeć na puszystą masę.
    Dodać ser, proszek budyniowy, cukier waniliowy i całość dokładnie wymieszać.
    Na końcu masę delikatnie połączyć z uprzednio ubitymi na sztywno białkami.
    Sernik.
    Gruszki równomiernie umieścić na podpieczonym spodzie.
    Następnie przelać masę serową, a na wierzch zetrzeć schłodzoną kokosową pierzynkę.
    Całość przykryć folią aluminiową (aby wiórki się nie przypaliły) i wstawić do piekarnika.
    Piec około 60 minut w 180 stopniach.
    Pod koniec pieczenia zdjąć folię aluminiową.

Porady

(*) Sernik ten piekłam już niejednokrotnie z różnym serami.
Z każdym wyszedł smaczny i bardziej lub mniej kremowy.
Jednakże jeśli użyjecie mielonego twarogu lub dobrej jakości, gęstego sera z wiaderka to zalecam dodanie do masy około 3 solidnych łyżek śmietany lub około 1/3 szklanki mleka.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serniksernik z gruszkamisernik kokosowy

Komentarze

Podobne przepisy

sernik kokosowy

Dodane przez: SłodkiZapachMalin

KOKOSOWY sernik z żurawiną pod delikatną...

Uwielbiam wszystko co kokosowe!...

Kokosowe ciacho z gruszkami

Dodane przez: mysza75

Kokosowe ciacho z gruszkami

Na niedziele szybki placek polecam...

sernik z masą koksową

Dodane przez: klementynka

sernik z masą kokosową

Ostatnio chęć na kokos i czekoladę...

ciasto

Dodane przez: Babcia Tereska

CIASTO MAKOWO-KOKOSOWE Z GRUSZKAMI

Pyszne ciasto nie tylko świąteczne.

Ciasto z gruszkami.

Dodane przez: zielony liść

Ciasto z gruszkami i posypką kokosową.

Pulchne ciasto z gruszkami o maślanym...

sernik brzoskwiniowy pod kokosową chmurką

Dodane przez: majka190382

SERNIK BRZOSKWINIOWY POD KOKOSOWĄ CHMURKĄ...

Przepyszny eksperyment. Autorski...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE