sernik z figami i borówką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Tradycyjny sernik na kruchym cieście z wyjątkową gościną egzotycznych owoców.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE
    2 1/2 szklanki mąki pszennej
    150 g masła
    150 g cukru
    2 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    MASA:
    1 kg sera
    4 żółtka
    2 jajka
    2 szklanki mleka
    2 budynie śmietankowe
    przyprawa do sernika
    1/2 szklanka oleju rzepakowego
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy

    PIANA:
    4 białka
    4 łyżki cukru
    1 budyń śmietankowy

    DEKORACJA:
    7 fig
    małe op. borówek amerykańskich
    pół gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z figami i borówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy ciasto: Mąkę zagnieść z posiekanym zimnym masłem, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać jajka i ugnieść ciasto. Ciastem wylepić spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

  • 2. Masa serowa: Utrzeć żółtka z cukrem. Dodać ser. Miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki cały czas miksując.
    Ciasto wylewamy do tortownicy.

  • 3. Ciasto pieczemy przez 25 minut w temp. 180 st. W międzyczasie przygotowujemy pianę.

  • 4. Ubijamy białka na sztywno. Dodajemy cukier i budyń. Miksujemy.

    Po 25 minutach wykładamy pianę na ciasto i pieczemy ok 50 minut w temp 170 st.C

  • 5. Figi kroimy w plastry.
    Na ciasto wykładamy pokrojone figi i posypujemy borówkami. Pieczemy 10 minut.
    Piecz... ot tak... prosto z serca!

    Przed podaniem posypujemy startą czekoladą

Porady

Mozna przed podaniem zamiast czekolady polać syropem z agawy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować