Sernik dyniowy z figami

4.49 (185 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Hit Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny dyniowy sernik na czekoladowym spodzie z figami wręcz rozpływa się w ustach.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1,5 szklanki mąki
    125 g margaryny
    1/2 szklanki cukru
    1 jajko
    łyżeczka proszku do pieczenia,
    1,5 łyżki kakao

    Masa serowa:
    1 kg sera twarogu
    150 g masła,
    1,5 szklanki gęstego purée z dyni,
    1 i 1/4 szklanki cukru
    5 dużych jajek,
    1 budyń śmietankowy
    3 figi
Wystaw ocenę:

4.49 (185 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik dyniowy z figami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę wysypujemy mąkę dodajemy margarynę, cukier, jajko, kakao i proszek do pieczenia. Zagniatamy gładkie elastyczne ciasto, owijamy w folię i wkładamy na 10 minut do zamrażalnika. Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy delikatnie margaryną posypujemy bułką tartą i schłodzonym ciastem wylepiamy blaszkę. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180C.
  • 2. Twaróg mielimy dwukrotnie w maszynce, dodajemy masło, żółtka, budyń,cukier, puree z dyni i miksujemy na gładką masę. Następnie białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno i mieszamy delikatnie z masą serową. Na podpieczony spód wylewamy masę serową, układamy figi pokrojone w grube plastry. Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 60 minut. Po upieczeniu studzimy przy uchylonych drzwiach piekarnika.

Porady

Jak zrobić puree: Dynię kroimy w plastry i układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Plastry dyni wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez 20 minut. Studzimy, obieramy ze skóry i miksujemy bardzo dokładnie blenderem na gładkie puree.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Figi Masa serowa Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować