Sernik z delicjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.(Użyłam tortownicy 24 cm.)
Dno przygotowanej blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć delicje. Piekarnik nagrzać do 170 stopni, grzałka górna i dolna, bez termoobiegu. Następnie w misie umieścić ser, śmietanę, cukier i cukier wanilinowy. Całość wymieszać mikserem, na najniższych obrotach i tylko do wymieszania się składników. Dodawać po jednym jajku, za każdym razem dokładnie miksując masę na niskich obrotach. Na koniec dosypać proszek budyniowy i całość ponownie wymieszać. (Jeśli w naszym odczuciu masa jest mało słodka można dosypać więcej cukru.)
Gdy masa jest gotowa wylać ją ostrożnie na ułożone delicje. Na początku najlepiej za pomocą dużej łyżki lub chochelki, aby delicje nie wypłynęły do góry. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około godzinę. Po godzinie pieczenia, wyłączyć piekarnik i zostawić sernik na 2-3 godziny (lub dłużej) w wyłączonym piekarniku, bez uchylania drzwi. Później można uchylić drzwi piekarnika, by ciasto wystygło całkowicie. Gotowy sernik polać polewą czekoladową przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Wierzch posypać kawałkami delicji.
Komentarze