Sernik waniliowo-wiśniowy z delicjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretkę rozpuścić w 400-450 ml wody i pozostawić do ostudzenia.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody.
Spód tortownicy wyłożyć biszkoptami namaczanymi w lekko ściętej galaretce.
Kremówkę ubić na sztywno.
Ubitą śmietankę wymieszać z cukrem i nadal miksując - z serkiem waniliowym (dodawać go po jednej łyżce).
Na końcu masę dokładnie połączyć z przestygniętą żelatyną.
(Uprzednio wymieszaną z 2 łyżkami masy.)
Masę rozsmarować na biszkoptach i polać resztą galaretki.
(Nie musi być mocno stężała).
Za pomocą czubka noża zrobić małe otworki, tak aby galaretka w nie spłynęła.
Całość równomiernie obsypać pokruszonymi ciastkami i obłożyć delicjami.
Ciasto schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia.
(U mnie było gotowe już po kilku godzinach.)
Komentarze