Sernik waniliowo-wiśniowy z delicjami

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sernik smakuje rewelacyjnie i posiada delikatną oraz puszystą konsystencję. Doskonałe połączenie smaku wanilii i wiśni.

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (Tortownica o średnicy 22-24 cm)
    Spód:
    100g okrągłych biszkoptów (użyłam duo, z kakao)
    Masa serowa:
    700g serka homogenizowanego (waniliowego; użyłam z wiaderka)
    200g śmietanki 30-36%
    4-5 łyżek cukru pudru (płaskich)
    4 łyżeczki żelatyny (płaskie)
    Dodatkowo:
    1 opakowanie galaretki wiśniowej
    Wierzch:
    150g delicji z nadzieniem wiśniowym (1 opakowanie)
    Opcjonalnie:
    100g kruchych ciasteczek/herbatników
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sernik waniliowo-wiśniowy z delicjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę rozpuścić w 400-450 ml wody i pozostawić do ostudzenia.
    Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody.
    Spód tortownicy wyłożyć biszkoptami namaczanymi w lekko ściętej galaretce.
    Kremówkę ubić na sztywno.
    Ubitą śmietankę wymieszać z cukrem i nadal miksując - z serkiem waniliowym (dodawać go po jednej łyżce).
    Na końcu masę dokładnie połączyć z przestygniętą żelatyną.
    (Uprzednio wymieszaną z 2 łyżkami masy.)
    Masę rozsmarować na biszkoptach i polać resztą galaretki.
    (Nie musi być mocno stężała).
    Za pomocą czubka noża zrobić małe otworki, tak aby galaretka w nie spłynęła.
    Całość równomiernie obsypać pokruszonymi ciastkami i obłożyć delicjami.
    Ciasto schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia.
    (U mnie było gotowe już po kilku godzinach.)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Delicje Galaretka Ser biały Wanilia Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować