Masa serowa:
1 kg sera
1 margaryna
1,5 szklanki cukru
7 jaj
2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyń śmietankowy/waniliowy (w proszku)
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
sok z 0,5 cytryny
żurawina
puszka brzoskwiń
Sernik z brzoskwiniami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na spód przygotowujemy kruche ciasto, ze składników zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce ok 1 godziny.
2.Przygotować kruszonkę ze składników i rozdrobnić.
3.Na masę serową ser zmielić z margaryną dwukrotnie. Osobno oddzielić żółtka od białek. Do masy serowej dodać cukier, dodawać po jednym żółtku, ucierać. Dodać mąkę ziemniaczaną lub budyń, proszek do pieczenia, żurawinę i brzoskwinie z puszki uprzednio odsączone. Można dodać sok z cytryny - wszystko wymieszać. Ubić na sztywno pianę z białek, dodać do masy serowej, wszystko lekko wymieszać.
4.Formę wyłożyć kruchym ciastem, nakłuć widelcem, podpiec 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, ostudzić. Na kruche ciasto wyłożyć masę serową, posypać kruszonką i włożyć do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. Po włożeniu podwyższyć temperaturę do 180 stopni i piec ok 1 godziny.
Komentarze