Sernik z brzoskwiniami i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Sernik jest pyszny i dobry na każdą okazję, w naszej rodzinie obowiązkowo na każde Święta.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    1,5 szklanki mąki
    0,5 kostki margaryny
    0,5 szklanki cukru
    3 żółtka
    łyżeczka proszku do pieczenia

    Kruszonka:
    20 dag mąki
    10 dag masła
    10 dag cukru

    Masa serowa:
    1 kg sera
    1 margaryna
    1,5 szklanki cukru
    7 jaj
    2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyń śmietankowy/waniliowy (w proszku)
    1 płaska łyżka proszku do pieczenia
    sok z 0,5 cytryny
    żurawina
    puszka brzoskwiń
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z brzoskwiniami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na spód przygotowujemy kruche ciasto, ze składników zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce ok 1 godziny.
  • 2. Przygotować kruszonkę ze składników i rozdrobnić.
  • 3. Na masę serową ser zmielić z margaryną dwukrotnie. Osobno oddzielić żółtka od białek. Do masy serowej dodać cukier, dodawać po jednym żółtku, ucierać. Dodać mąkę ziemniaczaną lub budyń, proszek do pieczenia, żurawinę i brzoskwinie z puszki uprzednio odsączone. Można dodać sok z cytryny - wszystko wymieszać. Ubić na sztywno pianę z białek, dodać do masy serowej, wszystko lekko wymieszać.
  • 4. Formę wyłożyć kruchym ciastem, nakłuć widelcem, podpiec 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, ostudzić. Na kruche ciasto wyłożyć masę serową, posypać kruszonką i włożyć do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. Po włożeniu podwyższyć temperaturę do 180 stopni i piec ok 1 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Ser biały Żurawina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować