Mięsny torcik warstwowy

0 (0 ocen)

  • 40 min

Przepis powstał na skutek mojego eksperymentowania kulinarnego.

  • 40 min

Składniki:

  • 60 dag mięsa mielonego mieszanego (drobiowo-wieprzowe)
    Boczek wędzony (kilka plastrów)
    1 bułka
    2 jaja
    Opakowanie rozdrobnionego szpinaku (mrożony lub świeży)
    1 cebula
    4 ząbki czosnku
    2 łyżki oleju
    sól, pieprz

Mięsny torcik warstwowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso włożyć do miski. Bułkę namoczyć w letniej wodzie i wycisnąć. Cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę. Boczek wędzony pokroić w cienkie plastry. Bułkę, cebulę, czosnek i jajka dodać do mięsa. Doprawić olejem, solą i pieprzem do smaku. Wszystkie składniki dobrze połączyć. Tak przygotowaną masę podzielić na 2 części. Szpinak odsączyć i połączyć z jedną częścią mięsa. Formę wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód ułożyć plastry boczku, na to masę mięsną bez szpinaku, następnie warstwę mięsa ze szpinakiem, przykrywając ją plastrami boczku. Całość można posypać startym serem żółtym. Piec w temperaturze 180st ok 1 godziny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy