Sernik z brzoskwiniami, pianą i kruszonką

3 (6 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Sernik z brzoskwiniami, pianą i kruszonką

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    - 3 szklanki mąki pszennej tortowej,
    - 6 żółtek,
    - 3 łyżki cukru drobnoziarnistego,
    - 1 kostka masła (zimnego),
    - 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
    - szczypta soli.

    Piana:
    - 5 białek,
    - 1 szklanka cukru drobnoziarnistego,
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    - szczypta soli.

    Masa serowa:
    - 1 kg białego sera sernikowego (zmielonego dwu/trzykrotnie np. gotowe wiaderko),
    - 2 jajka,
    - 1 budyń waniliowy (bez cukru),
    - ok. 1 szklanka cukru drobnoziarnistego,
    - 3/4 kostki masła.

    Dodatkowo:
    - 1 duża puszka brzoskwiń w zalewie (syropie).
Wystaw ocenę:

3 (6 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik z brzoskwiniami, pianą i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Suche składniki łączymy ze sobą: 3 szklanki mąki, proszek do pieczenia z 1 kostką masła. Rozgniatamy masło widelcem lub siekamy je na drobne nożem/lub rozdrabniamy mieszadłem miksera. Dodajemy szczyptę soli. Żółtka łączymy z cukrem, następnie wszystko przekładamy do miski miksera, wyrabiamy ciasto (bądź ręcznie). Dzielimy na 2 części (w proporcji ok. 1/4 i 3/4), formułujemy z nich dwie kule. Mniejszą część zawijamy w folię spożywczą wkładamy do lodówki. Z większej części wałkujemy ciasto do blaszki o wymiarach ok. 25x35 (poprzednio wyłożonej papierem do pieczenia). Zamiast wałkować je możemy pokruszyć/potrzeć na tarce, a następnie ciasto dociskamy dłonią do dna blaszki. Na koniec można wyrównać poziom ciasta wałkiem bez rączek.

    Masa serowa:
    Masło dobrze utrzeć z cukrem i budyniem. Dodajemy jajka oraz twaróg. Miksujemy na małych obrotach, do połączenia się składników w jednolitą masę. Mogą pozostać pewne grudki, ale to nie szkodzi. Na koniec dodajemy brzoskwinie pokrojone w kostkę (odsączone z syropu). Mieszamy delikatnie łyżką.

    Ciasto nakłuwamy widelcem, wstępnie podpiekamy ok. 15 min. w rozgrzanym piekarniku do 180°C góra-dół. Następnie lekko je studzimy. Masę serową wykładamy na podpieczone ciasto. Białka ze szczyptą soli, ubijamy z cukrem, pod koniec dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, delikatnie mieszamy. Ubitą pianę kładziemy na masę serową. Resztę ciasta wyjmujemy z lodówki, trzemy je na tarce na dużych oczkach lub kruszymy na górę. Pieczemy ok. 1 godziny w temp. 180°C góra-dół. UWAGA: Gdy zauważymy, że ciasto za bardzo się spieka trzeba albo obniżyć temperaturę i wydłużyć czas pieczenie, albo przykryć wierzch ciasta papierem do pieczenia. Po upieczeniu studzimy jeszcze chwilę w piekarniku, a następnie na zewnątrz. Kroimy po ostudzeniu. Sernik najlepiej smakuje na drugi dzień, gdyż będzie bardziej zwarty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować