REKLAMA

Sernik z brzoskwiniami, pianą i kruszonką

wyświetlono: 1027 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Sernik z brzoskwiniami, pianą i kruszonką

opublikowany: 14.04.2020
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    - 3 szklanki mąki pszennej tortowej,
    - 6 żółtek,
    - 3 łyżki cukru drobnoziarnistego,
    - 1 kostka masła (zimnego),
    - 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
    - szczypta soli.

    Piana:
    - 5 białek,
    - 1 szklanka cukru drobnoziarnistego,
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    - szczypta soli.

    Masa serowa:
    - 1 kg białego sera sernikowego (zmielonego dwu/trzykrotnie np. gotowe wiaderko),
    - 2 jajka,
    - 1 budyń waniliowy (bez cukru),
    - ok. 1 szklanka cukru drobnoziarnistego,
    - 3/4 kostki masła.

    Dodatkowo:
    - 1 duża puszka brzoskwiń w zalewie (syropie).
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Suche składniki łączymy ze sobą: 3 szklanki mąki, proszek do pieczenia z 1 kostką masła. Rozgniatamy masło widelcem lub siekamy je na drobne nożem/lub rozdrabniamy mieszadłem miksera. Dodajemy szczyptę soli. Żółtka łączymy z cukrem, następnie wszystko przekładamy do miski miksera, wyrabiamy ciasto (bądź ręcznie). Dzielimy na 2 części (w proporcji ok. 1/4 i 3/4), formułujemy z nich dwie kule. Mniejszą część zawijamy w folię spożywczą wkładamy do lodówki. Z większej części wałkujemy ciasto do blaszki o wymiarach ok. 25x35 (poprzednio wyłożonej papierem do pieczenia). Zamiast wałkować je możemy pokruszyć/potrzeć na tarce, a następnie ciasto dociskamy dłonią do dna blaszki. Na koniec można wyrównać poziom ciasta wałkiem bez rączek.

    Masa serowa:
    Masło dobrze utrzeć z cukrem i budyniem. Dodajemy jajka oraz twaróg. Miksujemy na małych obrotach, do połączenia się składników w jednolitą masę. Mogą pozostać pewne grudki, ale to nie szkodzi. Na koniec dodajemy brzoskwinie pokrojone w kostkę (odsączone z syropu). Mieszamy delikatnie łyżką.

    Ciasto nakłuwamy widelcem, wstępnie podpiekamy ok. 15 min. w rozgrzanym piekarniku do 180°C góra-dół. Następnie lekko je studzimy. Masę serową wykładamy na podpieczone ciasto. Białka ze szczyptą soli, ubijamy z cukrem, pod koniec dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, delikatnie mieszamy. Ubitą pianę kładziemy na masę serową. Resztę ciasta wyjmujemy z lodówki, trzemy je na tarce na dużych oczkach lub kruszymy na górę. Pieczemy ok. 1 godziny w temp. 180°C góra-dół. UWAGA: Gdy zauważymy, że ciasto za bardzo się spieka trzeba albo obniżyć temperaturę i wydłużyć czas pieczenie, albo przykryć wierzch ciasta papierem do pieczenia. Po upieczeniu studzimy jeszcze chwilę w piekarniku, a następnie na zewnątrz. Kroimy po ostudzeniu. Sernik najlepiej smakuje na drugi dzień, gdyż będzie bardziej zwarty.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Babcia Tereska Babcia Tereska

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI I KRUSZONKĄ

Sernik podobny do poprzedniego. Sernik wyszedł idealny, przepyszny.

kategoria: Ciasta serniki opublikowany: 30.07.2019 | wyświetlono: 917 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0
Dodane przez: BABECZKA 35 bgg (Kopiowanie)

Sernik z brzoskwiniami i galaretką.

Pyszny i lekki serniczek.

kategoria: Pieczywo Ciasta do kawy serniki Desery opublikowany: 19.04.2014 | wyświetlono: 16250 Książki kucharskie: 14 | Polecenia: 1
Dodane przez: Anitka0804 received_277829681104309_1_1_1_1

Sernik z brzoskwiniami bez spodu

Bardzo smaczny serniczek idealny na różne okazje, jeden z moich ulubionych serników z owocami.

kategoria: Ciasta do kawy serniki opublikowany: 22.09.2020 | wyświetlono: 4227 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE