Sernik z borówkami i kruszonką

4.5 (148 ocen)

  • 2 godz.

Ten pyszny sernik przypadnie do gustu każdemu, kto go spróbuje.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto kruche:

    - 3 szklanki mąki krupczatki

    - 250 g zimnego masła

    - 3 łyżki cukru

    - 5 żółtek

    - 3 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa serowa:

    - 1 kg sera do serników w wiaderku

    - 2 jajka

    - 1 szklanka cukru

    - 2 budynie waniliowe (suche)

    - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    - cukier waniliowy

    Dodatkowo:

    - 300 g borówek

    Piana z białek:

    - 5 białek

    - 6 łyżek cukru

    - 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z borówkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do przesianej mąki z proszkiem do pieczenia dodać pokrojone w kostkę masło, posiekać nożem, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść. Podzielić na 2 części . Jedną z części mocno schłodzić, a drugą zamrozić. Dużą prostokątną formę do pieczenia natłuścić, wyłożyć schłodzoną częścią ciasta.
  • 2. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę, wylać na ciasto. Na wierzchu ułożyć borówki (umyte,osuszone i lekko oprószone mąką).Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Masę wyłożyć na borówki.
    Na wierzch ciasta zetrzeć zamrożone ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez około 50 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować