Sernik z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddzielamy od białek.
Cukry ubijamy nad garnkiem z gorącą wodą na jasny, puszysty krem. Zdejmujemy z garnka, lekko studzimy i dodajemy masło, cały czas ucierając aż do połączenia.
Wmieszać budyń z proszkiem do pieczenia. Dodajemy zmielony twaróg i dokładnie mieszamy do połączenia się składników.
Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo dodać do masy cały czas mieszając.
Dno tortownicy (24 cm) i boki wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić masłem i wysypać bułką tartą. Przełożyć masę serową a na wierzch ułożyć jagody lub borówki posypane wcześniej mąką ziemniaczaną (1 płaską łyżką).
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez co najmniej godzinę.
Ja przez 1 godzinę piekłam w 180 stopniach a następnie zmniejszyłam temperaturę do 120 stopni i piekłam jeszcze 20 minut.
Po wyłączeniu piekarnika studzimy w nim sernik, następnie przekładamy do lodówki do schłodzenia.
Smacznego :-)
Komentarze