Sernik z borówkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszny, puszysty sernik z dodatkiem borówek. Jest bardzo dobry, wilgotny, rozpływający się w ustach. Polecam.

  • 60 min

Składniki:

  • -5 jajek
    -szklanka cukru (220 g)
    -1 cukier waniliowy
    -100 g masła
    -2 budynie waniliowe (bez cukru)
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -1 kg zmielonego twarogu

    Dodatkowo:
    -300 g borówek lub jagód
    -1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielamy od białek.
    Cukry ubijamy nad garnkiem z gorącą wodą na jasny, puszysty krem. Zdejmujemy z garnka, lekko studzimy i dodajemy masło, cały czas ucierając aż do połączenia.
    Wmieszać budyń z proszkiem do pieczenia. Dodajemy zmielony twaróg i dokładnie mieszamy do połączenia się składników.
    Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo dodać do masy cały czas mieszając.
    Dno tortownicy (24 cm) i boki wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić masłem i wysypać bułką tartą. Przełożyć masę serową a na wierzch ułożyć jagody lub borówki posypane wcześniej mąką ziemniaczaną (1 płaską łyżką).
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez co najmniej godzinę.
    Ja przez 1 godzinę piekłam w 180 stopniach a następnie zmniejszyłam temperaturę do 120 stopni i piekłam jeszcze 20 minut.
    Po wyłączeniu piekarnika studzimy w nim sernik, następnie przekładamy do lodówki do schłodzenia.
    Smacznego :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować