Rolada biszkoptowa z jabłkami

  • wyświetlono: 640 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Przedstawiam Wam bardzo smaczną roladę z jabłkami. Jest szybka i prosta w przygotowaniu a co najważniejsze bardzo smaczna. Pyszne nadzienie z jabłek zawinięte w puszysty biszkopt. Co tu dużo mówić, przekonajcie się sami :)

  • 45min

Składniki

Biszkopt:
-5 jajek
-3/4 szklanki cukru
-szklanka mąki
-łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
-5-6 dużych jabłek
-sok z cytryny
-1/4 szklanki wody
-2 łyżki cukru (jeśli jabłka są wystarczająco słodkie, pominąć)
-łyżeczka cynamonu
-1 galaretka cytrynowa
Dodatkowo:
-cukier waniliowy

Sposób przygotowania przepisu:

Rolada biszkoptowa z jabłkami

  • 1. Biszkopt:
    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. ubijamy na sztywną i błyszczącą pianę. Następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Pod koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie łączymy.
    Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Wierzch można delikatnie posmarować masłem dzięki czemu papier lepiej odklei się od upieczonego biszkoptu. Ciasto wylewamy na formę, dokładnie wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku przez około 15 minut w temp. 180 stopni, do tzn. suchego patyczka. W między czasie przygotowujemy ściereczkę rozłożoną na płaskiej powierzchni, posypujemy ją cukrem waniliowym. Biszkopt zaraz po upieczeniu przekładamy na przygotowaną ściereczkę z cukrem (papierem do góry) i delikatnie ściągamy papier. Następnie szybko zwijamy wzdłuż dłuższego boku (razem ze ściereczką). Odstawiamy do ostygnięcia.
    Masa jabłkowa:
    jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy do garnka, podlewamy wodą i posypujemy cukrem oraz cynamonem. Gotujemy aż jabłka zmiękną. Następnie garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy galaretkę cytrynową (proszek) i dokładnie mieszamy. Studzimy.
    Wykonanie:
    Ostudzone ciasto rozwijamy, układamy na jego całej powierzchni masę jabłkową i ponownie zwijamy. Roladę owijamy w folię aluminiową i przekładamy do lodówki na kilka godzin.
    Roladę możemy polać roztopioną czekoladą lub posypać cukrem waniliowym.
    Smacznego :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zycieCiastocynamonjabłkarolada

Komentarze

Podobne przepisy

Rolada biszkoptowa z truskawkami

Dodane przez: smak i uczucie

Rolada biszkoptowa z truskawkami

Bardzo smaczne ciasto z truskawkami....

image-13mddqm

Dodane przez: wiesiołek

Rolada biszkoptowa z jagodami

Robiłam tort urodzinowy i przesadziłam...

rolada biszkoptowa

Dodane przez: Ika 1961

Rolada biszkoptowa z kremem

Tej rolady nie trzeba dekorować,...

Rolada biszkoptowa z nadzieniem jabłkowym

Dodane przez: anka1988

Rolada biszkoptowa z nadzieniem jabłkowym

Szybkie ciasto dla niespodziewanych...

Kakaowa rolada biszkoptowa z kremem kokosowym

Dodane przez: kuchenny świat

Kakaowa rolada biszkoptowa z kremem kokosowym

Pyszna i smaczna rolada kakaowa...

Rolada

Dodane przez: kuchcik89

Rolada Biszkoptowa z kremem budyniowym i...

Rolada jest pyszna i lekka, a do...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE