Sernik z białą czekoladą z polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Nagrzać piekarnik do 150°C. Owinąć zewnętrzną stronę 25 centymetrowej blachy tortowej folią aluminiową. Wewnątrz wysmarować tłuszczem.
W misce zmiksować serek śmietankowy z cukrem i mąką, aż masa będzie lekka i puszysta. Wbić jajka, po jednym na raz, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Oskrobać brzegi miski i wszystko dokładnie wymieszać.
Stopić 115 g białej czekolady. Wymieszać mikserem na niskiej prędkości roztopioną białą czekoladę z masą serową. Utrzymując niską prędkość miksera, powoli dodawać wanilię i 1/2 szklanki śmietany. Dobrze wymieszać. Przelać masę do przygotowanej tortownicy.
Włożyć tortownicę z sernikiem do kąpieli wodnej wypełnionej ciepłą wodą. Piec w temperaturze 150°C od 50 do 60 minut, lub do momentu, aż centrum sernika lekko stężeje. Studzić przez godzinę w temperaturze pokojowej. Przed wyjęciem z tortownicy przechowywać w lodówce, aż całkowicie zastygnie.
Polewa z białej czekolady i brandy: do rondelka wlać szklankę śmietany i doprowadzić do wrzenia. Obserwować uważnie, aby nie wykipiała. Wlać gorącą śmietanę do 2 szklanek drobno posiekanej białej czekolady i mieszać drewnianą łyżką, aż czekolada się rozpuści. . Polać tym schłodzony sernik i podawać.
Komentarze