Sernik z biała czekoladą na owsianym spodzie z glazurą malinową

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Zawiera białą czekoladę i maliny, więc nie może się nie udać ;)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Spód:
    -130g płatków owsianych
    -60g masła
    -ok. 60g cukru
    Masa serowa:
    -1 kg twarogu, najlepiej tłustego, zmielonego conajmniej trzykrotnie
    -5 jajek
    -puszka mleka skondensowanego słodzonego
    -2 łyżki mąki ziemniaczanej
    -200 g stopionej białej czekolady
    -opakowanie cukru wanilinowego
    -szczypta soli
    Glazura:
    -4-5 łyżek dżemu malinowego
    -sok z całej cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z biała czekoladą na owsianym spodzie z glazurą malinową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować spód:
    Większość płatków zmielić na mąke. Masło rozpusic razem z cukrem. Wlać do mąki owsianej. Dokładnie wymieszać, aby powstał "mokry piasek". Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia, a niego wysypać płatki. Dokładnie uformować i schować do lodówki.
  • 2. Przygotować masę serową:
    Wszystkie składniki umieścić w misie miksera. Miksować tylko do połączenia się składników. Masę wylać na spód. Piec w 175 stopniach przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze 1h20min Po tym czasie wyłączyć piekarnik. Studzić przy lekko uchylonym piekarniku przez godzinę.
  • 3. Przygotować glazurę:
    Dżem i sok przełożyć do rondelka. Podgrzewać, aż się połącza i dżem się rozpuści. Przestudzić chwilę.
  • 4. Wykończyć sernik:
    Glazurę wylać na sernik, wyrównać i schować do lodówki na noc.

Porady

Aby czekolada była bardziej wyczuwalna można dodać jej więcej. Sernik kroić nożem zamoczonym w ciepłej wodzie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować