Sernik z biała czekoladą na owsianym spodzie z glazurą malinową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować spód:
Większość płatków zmielić na mąke. Masło rozpusic razem z cukrem. Wlać do mąki owsianej. Dokładnie wymieszać, aby powstał "mokry piasek". Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia, a niego wysypać płatki. Dokładnie uformować i schować do lodówki.
2.Przygotować masę serową:
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera. Miksować tylko do połączenia się składników. Masę wylać na spód. Piec w 175 stopniach przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze 1h20min Po tym czasie wyłączyć piekarnik. Studzić przy lekko uchylonym piekarniku przez godzinę.
3.Przygotować glazurę:
Dżem i sok przełożyć do rondelka. Podgrzewać, aż się połącza i dżem się rozpuści. Przestudzić chwilę.
4.Wykończyć sernik:
Glazurę wylać na sernik, wyrównać i schować do lodówki na noc.
Porady
Aby czekolada była bardziej wyczuwalna można dodać jej więcej.
Sernik kroić nożem zamoczonym w ciepłej wodzie.
Komentarze