Drożdżówki z budyniem i suszoną żurawiną. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdze rozpuscic w ciepłym mleku, dodać łyżkę maki, cukier i wymieszać. Odstawic do wyrosniecnia.
2.Na stolnice przesiać mąke. Dodac szczypte soli. Zrobic dołek, wbic w niego jajko i dodać wyrosniete drożdze. Wyrobic gladkie, elastyczne i miękkie ciasto. Jesli będzie za twarde dodać mleka, jeśli zbyt kleiste to trochę maki. Pod koniec dodac olej i ponownie zagniesc. Uforomowac kule, wlozyc do miski, przykryc sciereczka i odstawic na poltrorej godziny. W tym czasie zrobić budyn.
3.Szklankę mleka zagotować z cukrami i masłem. Reszte mleka wymieszać z zoltkami i mąkami. Dodać do gotujacego się mleka i energicznie mieszać do zgestnięnia. Zdjac z gazu. Dodac żurawine i wymieszac. Przykryc folia, ma ona dotykać budyniu, i odstawic do wystygniecia.
4.Wyrosniete ciasto rozwalkowac na prostokat. Wylozyc na nie cały budyn, zostawiajac troche miejsca po dluzszej stronie ciasta. Wyrownac budyn i zwinac w wałek. Pociac na 12 rownych drodzowek. Ulozyc na blasze wylozonej papierem do pieczenia i odstawic do napuszenia.
5.Nagrzac piekarnik do 200 stopni. Piec 25 minut.
Porady
Jedno białko polecam użyc do posmarowania bułeczek przed pieczeniem, a z drugiego zrobić lukier ;)
Komentarze