Sernik waniliowo-czekoladowo-gruszkowy

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

smakowity sernik bez pieczenia

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - herbatniki typu Petitki kakaowe (ale bez polewy czekoladowej): 20 sztuk
    - masła albo margaryna: 50 gramów
    - cukier trzcionowy Muscovado: 1 łyżka
    - sok z cytryny: 2 łyżki
    - ser biały 3 krotnie zmielony: 1 kilogram
    - jajka: 2 sztuki
    - cukier zwykły (+ 4 łyżki do owoców): 0.75 szklanki
    - ekstrakt waniliowy: 2 łyżeczki
    - płatki czekoladowe: 3 łyżki
    - żelatyna do masy (rozpuszczona w 1/2 szkl. gorącej wody): 5 łyżeczek
    - żelatyna do galaretki (+ 1 szkl. gorącej wody): 3 łyżeczki
    - druszki Konferencje: 4 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Sernik waniliowo-czekoladowo-gruszkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    Wypełniłam, po brzegi, tortownicę o śr. 22cm. Żelatynę odmierzałam zwykłą łyżeczką do herbaty, tak z małym garbkiem. Herbatniki włożyłam do torebki foliowej i pokruszyłam dokładnie, przesypałam do miski, wlałam rozpuszczony tłuszcz i dodałam cukier, wymieszałam, przełożyłam do tortownicy, dokładnie ugniotłam na dnie łyżką i wstawiłam do lodówki. Gruszki obrałam, usunęłam gniazda nasienne, a miąższ pokroiłam w kosteczkę i skropiłam sokiem cytrynowym. Następnie przełożyłam do rondelka, dodałam cukier, 1,5 szkl. wody i na małym ogniu zagotowałam. Po chwili zdjęłam z ognia, dodałam żelatynę, mieszałam aż całkowicie się rozpuściła - objętość gruszek z wytworzonym sokiem powinna wynosić 0,5 l jeśli jest mniej to należy dolać trochę wody. Galaretkę owocową odstawiłam do ostygnięcia. Żelatynę przeznaczoną do masy serowej rozpuściłam w 0,5 szkl. gorącej wody, odstawiłam aby przestygła. W tym czasie ubiłam 2 całe (umyte dokładnie i sparzone!) jajka z cukrem zwykłym. Do puszystej masy dodałam ser i ekstrakt waniliowy i jeszcze chwilę ubijałam. Następnie cieniutkim strumieniem, nie przerywając miksowania, wlałam żelatynę. Na koniec dodałam płatki czekoladowe i zamieszałam łyżką. Masę wylałam do tortownicy z zastygniętym spodem, odstawiłam do stężenia, do lodówki na ok. 0,5 godz.. Po tym czasie na wierzch wylałam tężejącą galaretkę z gruszkami i ponownie odstawiłam tortownicę do lodówki. Deser najlepiej zrobić poprzedniego dnia, będziemy mieli pewność, że masa dobrze stężeje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować