Sernik truflowy

5 (184 ocen)

  • 30 min

Na pomysł tego sernika wpadłam kupując czekoladę truflową. Pomyślałam, że skoro na Święta musi być sernik, to może by tak tym razem spróbować nowego. Pierwszy raz piekłam sernik "z głowy", a wyszedł przepyszny i równy jak stół! Na Święta powtarzam!:)

  • 30 min

Składniki:

  • Kruchy spód:
    2 szkl. mąki
    1 łyżka kakao
    3/4 kostki masła
    3 łyżki cukru trzcinowego
    2 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    1 kg twarogu mielonego
    80 g czekolady truflowej
    2 łyżki śmietanki 30%
    1/2 kostki masła
    4 jajka
    4 łyżki cukru

    Polewa:
    20 g czekolady truflowej
    4 łyżki śmietanki 30%
Wystaw ocenę:

5 (184 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik truflowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kruchy spód przed pieczeniem 1. Kruchy spód: mąkę z proszkiem przesiewamy, dodajemy cukier i posiekane masło, wbijamy jajka i całość siekamy, następnie zagniatamy gładkie ciasto, którym od razu wykładamy wyłożoną papierem do pieczenia formę (23x28cm). Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut. Studzimy.
  • Masa truflowa w przygotowaniu 2. Masa truflowa: do rondelka wlewamy 3 łyżki śmietanki 30%, wrzucamy kostki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia (na małym ogniu, aby masy nie zagotować). Studzimy.
  • Do masy dodajemy pianę z białek 3. Masa serowa: masło ucieramy na puch, następnie dodajemy po 1 (max 2) łyżce sera i ucieramy do połączenia składników. Postępujemy tak do zużycia całego kilograma sera. Do masy dodajemy żółtka, 2 łyżki cukru i ostudzoną masę truflową. Miksujemy na wolnych obrotach do dokładnego połączenia składników. Z pozostałych białek ubijamy pianę, pod koniec dodając pozostałe 2 łyżki cukru. Ubijamy aż cukier się rozpuści, a piana będzie gładka i lśniąca. Gdy tak się stanie dodajemy pianę do masy serowo-truflowej i mieszamy łyżką ostrożnie, aby składniki się połączyły, a masa nie napowietrzyła.
  • Masę rozprowadzamy na podpieczonym spodzie 4. Masę wykładamy na podpieczony kruchy spód, wyrównujemy wierzch, przykrywamy blaszkę folią aluminiową (błyszczącą stroną do środka) i wstawiamy do piekarnika. Uwaga: piekarnik powinien być jeszcze ciepły po zapiekaniu spodu, ale na nowo włączamy dopiero po wstawianiu sernika ustawiając na 180 stopni. Po 20 minutach temperaturę zmniejszamy do 160-165 stopni i pieczemy przez 1 godzinę. Na koniec jeszcze raz zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut. Studzimy w otwartym piekarniku.
  • 5. Polewa: pozostałe kostki czekolady truflowej rozpuszczamy w 4 łyżkach śmietanki 30%. Studzimy i letnią rozprowadzamy na serniku. Całość wstawiamy do lodówki do skrzepnięcia polewy (najlepiej na noc).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować