Sernik sułtański z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Białka ubić z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Następnie porcjami dodawać proszek do pieczenia, mąkę i kakao, delikatnie wymieszać. Formę (25x39 cm.) natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto, piec ok.20 min. w nagrzanym piekarniku.
2.Masa serowa:
Śnieżki ubić na mleku.Żelatynę rozpuścić w 100 ml. wrzątku i ostudzić. Czekoladę posiekać. Twaróg zmiksować z cukrem pudrem, dodać ubitą śmietanę, następnie ciągle miksując cienkim strumieniem dolewać żelatynę.
Do powstałej masy dodać rodzynki i czekoladę, delikatnie wymieszać.
3.Masa czekoladowa:
Margarynę rozpuścić w rondelku na niewielkim ogniu. Dodać cukier puder i kakao, mieszając do całkowitego połączenia się składników i zdjąć z ognia.Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku, po czym dolać do masy, dokładnie mieszając. Masę kakaową lekko przestudzić i dodać do niej śmietanę.
4.Wykonanie:
Olejek migdałowy rozpuścić w wodzie i nasączyć nim ciasto. Następnie wyłożyć masę serową. Całość polać masą czekoladową. Wierzch udekorować wiórkami kokosowymi lub wiórkami białej czekolady.
Komentarze