Tort kawowy z krówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Jogurt, olej, jajka i cukier wanilinowy zmiksować, dodać mąkę z proszkiem, kakao, sodę, cukier i sól nadal miksując. Partiami wlewać gorącą kawę razem z fusami, cały czas powoli miksując. Ciasto przelać do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o śr. 24 cm. Piec ok. 45 min.
2.Masa śmietanowa:
Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody. śmietanę ubić, dodając cukier puder, wiórki kokosowe i aromat waniliowy. Na końcu wlać żelatynę i zmiksować.
3.Wykonanie:
Ostudzony biszkopt rozkroić na 3 blaty, każdy z nich nasączyć herbatą. Masę kajmakową podgrzać w kąpieli wodnej, aby była bardziej elastyczna. Na pierwszy blat wyłożyć warstwę kajmaku, następnie warstwę masy śmietanowej, przykryć drugim blatem, czynność powtórzyć do wyczerpania składników. Ciasto udekorować masą śmietanową, kakao i bezami.
Komentarze