Tort kawowy z krówką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Upiekłam go specjalnie na roczek synka, ale świetnie nadaje się również na inne uroczystości.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 szkl. jogurtu naturalnego
    0,5 szkl. oleju
    1 i 3/4 szkl. mąki
    1 szkl. cukru
    3/4 szkl. kakao
    2 łyżeczki sody
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki soli
    2 jajka
    1 op. cukru wanilinowego
    szkl. zaparzonej kawy naturalnej z cukrem
    700 ml. śmietanki 30 %
    3 łyżki cukru pudru
    4 łyżeczki żelatyny
    3 łyżki wiórek kokosowych
    2 łyżki aromatu waniliowego
    zaparzona herbata np. smakowa do nasączenia
    1 puszka masy kajmakowej o smaku krówkowym
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Kawy

Tort kawowy z krówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Jogurt, olej, jajka i cukier wanilinowy zmiksować, dodać mąkę z proszkiem, kakao, sodę, cukier i sól nadal miksując. Partiami wlewać gorącą kawę razem z fusami, cały czas powoli miksując. Ciasto przelać do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o śr. 24 cm. Piec ok. 45 min.
  • 2. Masa śmietanowa:
    Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody. śmietanę ubić, dodając cukier puder, wiórki kokosowe i aromat waniliowy. Na końcu wlać żelatynę i zmiksować.
  • 3. Wykonanie:
    Ostudzony biszkopt rozkroić na 3 blaty, każdy z nich nasączyć herbatą. Masę kajmakową podgrzać w kąpieli wodnej, aby była bardziej elastyczna. Na pierwszy blat wyłożyć warstwę kajmaku, następnie warstwę masy śmietanowej, przykryć drugim blatem, czynność powtórzyć do wyczerpania składników. Ciasto udekorować masą śmietanową, kakao i bezami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa Masa krówkowa Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować