Masa serowa:
5 łyżeczek żelatyny
50 dag serka mascarpone
50 dag twarogu półtłustego
1 szklanka śmietanki kremówki
4 łyżki cukru pudru
pół tabliczki gorzkiej czekolady
pół szklanki rodzynek
truskawki i czereśnie do dekoracji
Sułtański sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Żółtka zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym, następnie z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Połączyć z pianą z białek. Przelać do formy o średnicy 24 cm, piec w temperaturze 185 stopni ok. 45 minut.
2.Żelatynę rozpuścić w małej ilości zimnej wody, poczekać aż spęcznieje. Następnie rozpuścić ją, podgrzewając na małym ogniu.
Twaróg zmiksować z cukrem pudrem, następnie wymieszać z serkiem mascarpone. Kilka łyżek masy połączyć z żelatyną, następnie dodać do pozostałej masy. Śmietanę ubić na sztywno, połaczyć ostrożnie z masą serową, dodać rodzynki i grubo posiekaną gorzką czekoladę. Całość wyłożyć na wystudzony biszkopt. Udekorować przekrojonymi na pół truskawkami i czereśniami oraz wiórkami czekoladowymi.
Schłodzić minimum 2 godziny.
Porady
biszkopt można nasączyć naparem z mocnej herbaty bądź ulubionym likierem rozcieńczonym wodą w proporcji 1:1
Komentarze