Sułtański sernik na zimno

0 (0 ocen)

  • 40 min

Przepyszny deser, któremu nikt się nie oprze.

  • 40 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
    2/3 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    5 łyżeczek żelatyny
    50 dag serka mascarpone
    50 dag twarogu półtłustego
    1 szklanka śmietanki kremówki
    4 łyżki cukru pudru
    pół tabliczki gorzkiej czekolady
    pół szklanki rodzynek
    truskawki i czereśnie do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sułtański sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Żółtka zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym, następnie z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Połączyć z pianą z białek. Przelać do formy o średnicy 24 cm, piec w temperaturze 185 stopni ok. 45 minut.

  • 2. Żelatynę rozpuścić w małej ilości zimnej wody, poczekać aż spęcznieje. Następnie rozpuścić ją, podgrzewając na małym ogniu.
    Twaróg zmiksować z cukrem pudrem, następnie wymieszać z serkiem mascarpone. Kilka łyżek masy połączyć z żelatyną, następnie dodać do pozostałej masy. Śmietanę ubić na sztywno, połaczyć ostrożnie z masą serową, dodać rodzynki i grubo posiekaną gorzką czekoladę. Całość wyłożyć na wystudzony biszkopt. Udekorować przekrojonymi na pół truskawkami i czereśniami oraz wiórkami czekoladowymi.
    Schłodzić minimum 2 godziny.

Porady

biszkopt można nasączyć naparem z mocnej herbaty bądź ulubionym likierem rozcieńczonym wodą w proporcji 1:1

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Serek Ser biały Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować