Sernik śniegowy

4.5 (200 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Przepis leżał aż w końcu się doczekał. Zapisuję go do podręcznego zeszytu bo będę z przepisu korzystać nie raz.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • ciasto białe (na blachę 23 x 38 cm):
    7 białek
    1 szkl. cukru kryształu
    10 dag mąki ziemniaczanej
    5 dag mąki pszennej
    1 łyżka octu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    ciasto żółte:
    5 jajek
    5 łyżek cukru
    4 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    ser:
    1 kg sera dwukrotnie zmielonego (u mnie z wiaderka)
    20 dag masła
    25 dag cukru pudru
    8 jajek
    budyń śmietankowy na ¾ l mleka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    krem:
    2 szkl. mleka
    15 dag cukru kryształu
    2 cukry waniliowe (małe opakowania)
    3 żółtka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 kostka masła (200 g)

    dodatkowo:
    grubo zmielona kawa
    polewa
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik śniegowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto białe: białka ze szczyptą soli ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier – ubijać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie łyżką wmieszać w pianę. Dodać ocet – wymieszać. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia i kłaść kupkami ciasto białe. Posypać grubo mieloną kawą.
  • 2. Ciasto żółte: białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta. Ciasto wylać na ciasto białe i piec 30-40 minut w temp. 160 stopni. Po upieczeniu przekroić na dwa blaty.
  • 3. Ser: żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodawać stopniowo ser, roztopione i wystudzone masło, budyń oraz proszek do pieczenia. Na koniec delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek. Ser wylać na wyłożoną papierem blachę i piec 60-70 minut w temp. 150-160 stopni.
  • 4. Krem: szklankę mleka zagotować z cukrami. W pozostałym mleku roztrzepać mąki oraz żółtka. Wlać na gotujące mleko. Ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć na puch stopniowo dodawać budyń.
  • 5. Przełożenie: połowa ciasta – połowa kremu – ser – druga połowa kremu – druga część ciasta – polewa

Porady

Ser wyjmujemy z blachy jak będzie całkowicie wystudzony.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować