ser:
1 kg sera dwukrotnie zmielonego (u mnie z wiaderka)
20 dag masła
25 dag cukru pudru
8 jajek
budyń śmietankowy na ¾ l mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sernik śniegowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto białe: białka ze szczyptą soli ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier – ubijać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie łyżką wmieszać w pianę. Dodać ocet – wymieszać. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia i kłaść kupkami ciasto białe. Posypać grubo mieloną kawą.
2.Ciasto żółte: białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta. Ciasto wylać na ciasto białe i piec 30-40 minut w temp. 160 stopni. Po upieczeniu przekroić na dwa blaty.
3.Ser: żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodawać stopniowo ser, roztopione i wystudzone masło, budyń oraz proszek do pieczenia. Na koniec delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek. Ser wylać na wyłożoną papierem blachę i piec 60-70 minut w temp. 150-160 stopni.
4.Krem: szklankę mleka zagotować z cukrami. W pozostałym mleku roztrzepać mąki oraz żółtka. Wlać na gotujące mleko. Ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć na puch stopniowo dodawać budyń.
5.Przełożenie: połowa ciasta – połowa kremu – ser – druga połowa kremu – druga część ciasta – polewa
Porady
Ser wyjmujemy z blachy jak będzie całkowicie wystudzony.
Komentarze