Sernik śmietankowy z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pokruszone herbatniki łączymy z przesianym cukrem pudrem oraz roztopionym tłuszczem. Dno oraz boki tortownicy ( śr. 26 cm ) wykładamy herbatnikami. Doskonale nadaje się szklanka za pomocą, której dociskamy dno oraz boki. Wkładamy na 15 min. do lodówki.
Przepis z : ilovebake.pl
Ser chwilę miksujemy. Następnie dodajemy cukier, śmietanę, ekstrakt oraz po jednym jajku, dokładnie miksujemy. Pod koniec łączymy z proszkiem budyniowym. Masę delikatnie wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 1 godz, aż wierzch będzie lekko zarumieniony. Po upieczeniu zostawiamy na 15 min. w piekarniku. Po tym czasie uchylamy drzwiczki i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Wystudzony wkładamy na min. 4 godziny do lodówki.
Na środek sernika wykładamy nadzienie wiśniowe. Śmietankę ubijamy ze szczyptą soli, pod koniec dodajemy przesiany cukier puder oraz rozpuszczoną w wodzie żelatynę ( ostudzoną ). Sztywną bitą śmietanę przekładamy do woreczka cukierniczego zakończonego tylką w kształcie gwiazdki. Dekorujemy bitą śmietaną.
Komentarze