Jeden z moich ulubionych serników o idealnie kremowej konsystencji, z białą czekoladą , delikatny, z orzeźwiającą warstwą malinową, kochają go moje dzieci .Cenię go za łatwość przygotowania, nie ma za co tego ciasta nie kochać.Pycha!
Sernik śmietankowo-malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem, dodać żółtka, śmietanę oraz posiekane masło Zagnieść kruche ciasto. Wylepić dno wyłożonej pergaminem formy prostokątnej.
2.Masa serowa:
Białka jaj ubić na sztywną pianę.
W oddzielnym naczyniu zmiksować ser z żółtkami, cukrem, olejkiem śmietankowym, dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę oraz miękkie masło, wlać śmietankę oraz wsypać budyń zmiksować krótko-tylko do połączenia.Na koniec dodać ubite białka i wymieszać na najniższych obrotach.Wylać masę na kruche ciasto.Piec około 45 minut w temp 175*c.Studzić przy uchylonych drzwiczkach do momentu aż będzie całkowicie zimny.
3.Warstwa malinowa:
Maliny wsypać do rondelka wlać wodę wsypać cukier dodać sok z cytryny, gotować na wolnym ogniu 3-5 minut, zestawić z ognia wsypać galaretki i mieszać do rozpuszczenia.
Tężejącą masę wylać na zimny sernik, zostawić na całą noc w lodówce do stężenia.
Komentarze