To połączenie słonego spodu ze słodkim sernikiem a dodatkowo dołożyłam jeszcze masę kajmakową.
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na spód;
1 pudełko krakersów (180g)
pół puszki masy kajmakowej
5 łyżek rozpuszczonego masła (jeśli masa będzie za sucha, dodajemy masła więcej)
Składniki na masę serową;
80 dag twarogu
4łyżki śmietany 18%
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 jajka
4 łyżki rozpuszczonego masła
3/4 szkl. cukru kryształu ( lub więcej)
Dekoracja;
pół puszki masy kajmakowej
3 łyżki mleka
kolorowa posypka
Sernik słono-słodki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie;
Tortownice o średnicy 26 cm, wykładamy papierem do pieczenia. Krakersy przekładamy do malaksera i miksujemy na piasek. Dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy. Kruszonką o konsystencji mokrego piasku wykładamy dno tortownicy. Na warstwę z krakersów rozsmarowujemy masę kajmakową.( Delikatnie aby nie pokruszyć spodu)
Do miski przekładamy twaróg, śmietanę a także jajka i wszystko blendujemy aż uzyskamy gładką masę. Następnie dodajemy mąkę, cukier a na końcu wlewamy rozpuszczone masło. Miksujemy do połączenia składników. Masę wylewamy na spód z krakersów. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 170C około 50 min. Ciasto studzimy a po kilku godzinach polewamy polewą kajmakową. Kajmak należy rozpuścić w garnku z mlekiem i ciągle mieszać aby się nie przypalił. Kiedy lekko przestygnie polać nim ciasto i posypać posypka. Odstawić aby polewa nieco zastygła.
Komentarze