Sernik słono-słodki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To połączenie słonego spodu ze słodkim sernikiem a dodatkowo dołożyłam jeszcze masę kajmakową.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na  spód;
    1 pudełko krakersów (180g)
    pół puszki masy kajmakowej
    5 łyżek rozpuszczonego  masła (jeśli masa będzie za sucha, dodajemy masła więcej)
     
    Składniki na masę serową;
    80 dag twarogu
    4łyżki śmietany 18%
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 jajka
    4 łyżki rozpuszczonego masła
    3/4 szkl. cukru kryształu ( lub więcej)
     
    Dekoracja;
    pół puszki masy kajmakowej
    3 łyżki mleka
    kolorowa posypka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Kajmak

Sernik słono-słodki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie;
    Tortownice o średnicy 26 cm, wykładamy papierem do pieczenia. Krakersy przekładamy do malaksera i miksujemy na piasek. Dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy. Kruszonką o konsystencji mokrego piasku wykładamy dno tortownicy. Na warstwę z krakersów rozsmarowujemy masę kajmakową.( Delikatnie aby nie pokruszyć spodu)
    Do miski przekładamy twaróg, śmietanę a także jajka i wszystko blendujemy aż uzyskamy gładką masę. Następnie dodajemy mąkę, cukier a na końcu wlewamy rozpuszczone masło. Miksujemy do połączenia składników. Masę wylewamy na spód z krakersów. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 170C około 50 min. Ciasto studzimy a po kilku godzinach polewamy polewą kajmakową. Kajmak należy rozpuścić w garnku z mlekiem i ciągle mieszać aby się nie przypalił. Kiedy lekko przestygnie polać nim ciasto i posypać posypka. Odstawić aby polewa nieco zastygła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krakersy Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować