Sernik sezamkowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pieczenie serników to wieloletnia tradycja w mojej rodzinie. Moja mam piekła zawsze według starych receptur. Ja jednak staram się nieco wzbogaciłam smak tradycji dodając sezam. A efekt jest fantastyczny. Serdecznie polecam na niedzielne świętowanie przy filiżance herbaty.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Spód ciasta kruchego :
    250 g mąki pszennej
    100 g masła
    100 g cukru
    Jajko
    Łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa sernikowa:
    1 kg dwukrotnie zmielonego sera półtłustego
    250 g masła
    7 jajek
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    Około 250 g cukru
    Masa sezamowo-kokosowa
    Około 100g sezamu
    Około 100 g wiórek kokosowych
    3 łyżki masła
    3 łyżki miodu
    2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik sezamkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód ciasta: Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem i posiekaj z zimnym masłem. Dodaj cukier i jajko. Zagnieć ciasto.
  • 2. Miękkie masło zmiskuj z żółtkami i cukrem. Dodawaj stopniowo ser, ciągle miksując. Wsyp mąkę. Pianę z białek ubij na sztywno i dodaj delikatnie za pomocą za pomocą łyżki do masy serowej.
  • 3. Masło roztop. Dodaj sezam i wiórki. Podsmażaj kilka minut stale mieszając. Dodaj cukier i miód, mieszaj aż cukier się rozpuści.
  • 4. Ciasto kruche wyłóż na blaszkę(24 na 38 cm)kładź ser; piecz około 45 minut w temp. 180 stopni. Następnie delikatnie wyłóż masę sezamowo-kokosową i piecz jeszcze około 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować