Sezamkowy przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubij na sztywno, dodaj cukier, żółtka i olej. Ubij na puszystą masę. Mąkę przesiej z proszkiem i kakao. Delikatnie wymieszaj łyżką i wyłóż na blaszkę ( 24x 38 cm). Piecz 40 min w temp 160 st. po wystygnięciu przekrój na dwie warstwy.
2.Ugotuj budyń z cukrem i odstaw do wystygnięcia. Ucieraj masło dodając stopniowo zimny budyń. Dodaj aromat migdałowy i likier.
3.Zaparz kawę zalewając ją wrzątkiem, posłódź, odstaw do ostygnięcia, następnie dolej spirytus i rozmieszaj. Nasącz biszkopty.
4.Na biszkopt wyłóż połowę kremu śmietankowego, przykryj drugim biszkoptem i wyłóż pozostały krem. Na wierzchu układaj krakersy. Wyłóż masę krówkową i równomiernie rozprowadź. Przykryj kolejna warstwą krakersów. Wstaw do lodówki.
5.Galaretkę rozpuść w ½ szkl. wrzątku. Odstaw do wystygnięcia. W międzyczasie na suchej patelni zarumień sezam.
6.Ubij śnieżki wg przepisu na opakowaniu, delikatnie połącz łyżką z tężejącą galaretką. Wyłóż na krakersy. Posyp wystudzonym sezamem. Odstaw do schłodzenia.
Komentarze