Sezamkowy przekładaniec

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Wspaniale zaprezentuje się na świątecznym stole , jak i zachwyci niedzielnych gości.

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 8 jajek
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 7 łyżek mąki pszennej
    - 3 łyżki maki ziemniaczanej
    - 2 łyżki kakao
    - ½ szkl. oleju
    Krem budyniowy:
    - 2 budynie śmietankowe
    - 800 ml mleka
    - 300 g masła
    - 4 łyżki cukru
    - aromat migdałowy
    - 20 ml likieru kawowego
    Pianka śmietankowa:
    - 2 śnieżki
    - galaretka cytrynowa
    - 400 ml mleka
    Ponadto:
    - puszka masy krówkowej
    - krakersy
    - 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (do nasączenia)
    - 20 ml spirytusu
    - sezam
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przekładaniec Ciasto

Sezamkowy przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubij na sztywno, dodaj cukier, żółtka i olej. Ubij na puszystą masę. Mąkę przesiej z proszkiem i kakao. Delikatnie wymieszaj łyżką i wyłóż na blaszkę ( 24x 38 cm). Piecz 40 min w temp 160 st. po wystygnięciu przekrój na dwie warstwy.
  • 2. Ugotuj budyń z cukrem i odstaw do wystygnięcia. Ucieraj masło dodając stopniowo zimny budyń. Dodaj aromat migdałowy i likier.
  • 3. Zaparz kawę zalewając ją wrzątkiem, posłódź, odstaw do ostygnięcia, następnie dolej spirytus i rozmieszaj. Nasącz biszkopty.
  • 4. Na biszkopt wyłóż połowę kremu śmietankowego, przykryj drugim biszkoptem i wyłóż pozostały krem. Na wierzchu układaj krakersy. Wyłóż masę krówkową i równomiernie rozprowadź. Przykryj kolejna warstwą krakersów. Wstaw do lodówki.
  • 5. Galaretkę rozpuść w ½ szkl. wrzątku. Odstaw do wystygnięcia. W międzyczasie na suchej patelni zarumień sezam.
  • 6. Ubij śnieżki wg przepisu na opakowaniu, delikatnie połącz łyżką z tężejącą galaretką. Wyłóż na krakersy. Posyp wystudzonym sezamem. Odstaw do schłodzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa krówkowa Migdały Sezam

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować