Sernik pychotka z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy i siekamy z margaryną, następnie dodajemy stopniowo pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 równe części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao i zagniatamy, aby połączyło się z ciastem.
2.Przygotowujemy masę serową. Masło ucieramy, następnie dodajemy żółtka na zmianę z cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną.
3.Ubijamy piane z pozostałych 8 białek z szklanką cukru. Dodajemy kisiel cytrynowy.
4.Układamy to w formie w następującej kolejności:
I. 1/3 ciasta rozwałkowujemy i układamy na spodzie formy.
II. Rozsmarowujemy dżem wiśniowy
III. Ścieramy 1/3 ciasta z kakao na tarce o grubych oczkach.
IV. Wykładamy masę serową.
V. Wykładamy pianę z białek.
VI. Ścieramy 1/3 ciasta na tarce o grubych oczkach
Pieczemy ciasto około 1 godziny.
Komentarze